En god cigarr tillhör en av de stora njutningarna i livet. Trots stora pengar i tobaksindustrin är det en liten industrialisering i tillverkningen. Ofta är det ett mångårigt hantverk som ligger bakom en god cigarr. Vad är det då som skiljer mellan olika ursprung, storlekar och producenter. För att ge en inblick i detta är det lämpligt att börja med tobakens och cigarrens historia, både i ett stort perspektiv men även vad som händer på plantagen.
Tobak odlades med stor säkerhet av mayaindianerna i Centralamerika, som också tros vara de första att röka den. Man tror att tobaksplantan har sitt ursprung på Yucátanhalvön i Mexico. När mayafolkets indianstammar splittrades fördes tobaksplantan med till nya bosättningar i såväl Nordamelrika som Sydamerika.
Cristoffer Columbus var den första europé att upptäcka tobaksrökningen. Han själv var måttligt imponerad, men hans spanska besättning anammade snart vanan. Ordet tobak tros ha sitt ursprung i den västindiska ön Tobago, det finns dock de som hävdar att det kommer från Tabasco i Mexico, man vet inte säkert.
Cigarr däremot har sitt ursprung i ordet Sikar som var mayaindianernas ord för att röka.
Tobak i Amerika och Europa
Den första tobaksplantagen i Amerika anlades i Virginia 1612. Tobaken röktes i pipa ända fram till senare delen av 1700-talet då Israel Putnam återvände från Kuba med cigarrer. Man provade att plantera kubanska tobaksfrön nära hans hem i Connecticut.
Det dröjde inte länge förrän de första cigarrfabrikerna var i produktion. Idag räknas täckblad från Connecticut till de bästa i världen. I Europa blev det inte mode att röka cigarr förrän efter franska revolutionen. I takt med att rökningen ökade inrättades särskilda rökrum på tåg och i restaurangr mm.
Även modet influerades och man lanserade speciella rökrockar, sk Smokingjackets, som finns än idag. Sedan cigarren nådde Europa har den förknippats med status och framgång. Under 1900-talet har kända personer som bl a Winston Churchill och Fidel Castro gett cigarren ett ansikte.
Tobaksodling idag
Frön från tobakssplantan sås på släta marker för undvikande av erosion, därefter täcks de över med tyg eller halm som skydd för solen. Efter ca 35 dagar är plantorna redo att förflyttas till tobaksplantagen där de förses med vatten, både naturligt och genom konstbevattning.
När plantan växer bildas även knoppar, som för hand plockas bort för att inte hämma tillväxten av blad. Tobaksplantan delas i tre olika delar: toppen, mitten och basen. Dessa delas sen i sin tur in i olika kvaliteter beroende på var de växer på plantan.
De plantor som ska bli täckblad är särskilt framtagna då kvaliten är mycket viktig för slutresultatet. Dessa plantor odlas under gasväv som skydd mot solen. På så vis underviker man att bladen blir alltför kraftiga.
Tobaksplantan skördas i sex olika omgångar med början längst ner. Mellan skördeomgångarna går det ca en vecka. Under de 120 dagar som gått från att man planterat fröet fram till skörden blir varje planta ompysslad ca 170 gånger!
Text: Andreas Kjörling
Sommelier
Illustartion: Magnus Eriksson, Coreklam