Att göra fruktvin är inget nytt men vid monopolets frammarsch vid sekelskiftet föll de i glömska. Sverige är känt för sina fina äpplen, problemet är att tid och tålamod gjort att vi gör mindre av den ädla frukten. Lyckligtvis gäller inte det alla.
En av flera entusiaster är Stefan Eldh, vinskribent för bla Söndagstidningen i Enköping. Han har sedan han flyttade hemifrån på sextiotalet hållit på och framställt fruktvin. Att han kommer från ett helnyktert hem har inte hämmat honom, snarare inspirerat, även om modern trodde sonens intresse till frukten sträckte sig till sylt och mos.
-Merparten blev dock fruktvin som aldrig var särskilt gott och dessutom ganska grumligt, minns Stefan med ett leende.
Stefan vill väcka gamla traditioner till liv igen.
-Framgångar för svenska alkoholprodukter bereder väg även för svensk vinproduktion, menar Stefan. Varför inte, kan vi göra världens bästa cognac bör vi också kunna få marknadsgehör för svensktillverkade vinprodukter av olika slag.
Man kan se hur Stefan brinner för sina produkter, sina äppelbarn som nu har utvecklats till både cider, vin och glögg. Jo, just äppelglögg fick sin plats på systemhyllan förra året. En glögg som smakar mycket jul, äppelkaka och kryddor. En ren och fräsch produkt som känns helt rätt i tiden.
Konsumeras inte hela flaskan till jul kan drycken avnjutas välkyld med en isbit till kaffet.
Stefan visar mig även ett smakprov på framtidens viner. Han har tagit fram en kir gjort på äpple och svartavinbär samt ett rosévin med röda vinbär. Båda är vackert ljus röda med drag åt orange. Vi kanske ska justera lite med C-vitamin dvs lite mer vinbär, grundar han på. Själv föds tankarna på hur nyttigt det låter. Kanske producerar han om några år en hälsodryck i vinform?
Text: Josephine Nordlind
Foto: Örs Gubás