Att servera goda drycker är inte bara en fråga om vad man betalar och eventuellt äter till. Lika viktigt är att man serverar drycken vid en lämplig temperatur. Väl kylt kan det allra bästa vinet framstå som mediokert. Är vinet å andra sidan för varmt är det inte heller till någon riktig behållning. Andra drycker som öl även de viktiga att servera korrekt. En ljummen lager eller en väl kyld cognac blir man inte lycklig av.
Oavsett vilken dryck som serveras bör man ta hänsyn till lokalen man befinner sig i. I en liten lokal med många människor, blir det ofta en hög temperatur. Har man dessutom levande ljus stiger temperaturen med säkerhet ytterligare. Är det varmt i lokalen tar det inte många minuter för drycken att bli varm i glaset. Det kan därför vara att rekommendera att servera dryckerna något svalare än vad man annars hade gjort. Det är dessutom ofta svårare att kyla en dryck som redan är upphälld. Man vill ju inte gärna ha is i vinet eller ölen. Om drycken är söt eller torr påverkar inte serveringstemperaturen, utan då får man istället ta hänsyn till andra aspekter
Vitt vin och rosé
Vita viner och roséviner serveras i regel svalare än röda viner. Är de av god kvalitet har de ofta en större bredd av aromer att bjuda på. Genom att höja temperaturen upplevs dessa tydligare. Ett fylligt vin är därför även det mer lämpat att servera någon grad varmare. Hos ett lätt eller ett enkelt vin är det ofta friskheten och fräschören man uppskattar. Denna framhävs bäst genom att hålla en något lägre temperatur. Generellt kan man säga att temperaturen bör vara mellan 11ºC och 14ºC. Champagne och mousserande viner serveras ofta svalare då det är deras syra och friskhet man uppskattar. Lämpligt temperaturintervallet ligger mellan 8ºC och 12ºC, men samma regler gäller även här. En vällagrad Champagne av hög kvalitet kan serveras ytterligare någon grad varmare då det är boquet och lagringstoner man vill uppleva.
Rött vin
Röda viner å andra sidan serveras i regel varmare än vita. Samma regler gäller dock även här. Vill man framhäva aromer eller boquet i ett vin av god kvalitet är en något högre temperatur att rekommendera. Lätta och fruktiga viner som t ex Beaujoulais eller Soave kan med fördel serveras lätt kylda. Friskheten och fräschören framhävs då utan att frukten går förlorad. Inget rött vin bör serveras varmare än 18ºC men heller inte svalare än 14ºC. Dricker man sitt vin ute en varm sommardag bör man, precis som i en liten lokal, ta hänsyn till den miljö man befinner sig i. Ett undantag som bekräftar regeln är det italienska vinet Lambrusco. Då detta är spritsigt eller mousserande bör man behandla det därefter.
Öl och andra drycker
När man serverar ett lätt, ljust öl som t ex en lager gäller samma regler som vid vin. En något fylligare, mörkare öl bör serveras vid en högre temperatur då det finns mer smak att uppleva. Avec bör alltid serveras rumstempererad för att dess aromer bäst ska komma till sin rätt. Är det en likör eller en whisky kan man gärna servera is vid sidan av. Gästen kan då själv avgöra om det är önskvärt eller inte. Ställer man en kupa på ett glas med ångande vatten för att gästen ska slippa värma den i handen spricker boquen. Avecen upplevs då som mycket eldig och obalanserad. Detta är synd på en avec som kanske är lagrad i tio år eller mer! Låt bli det och servera i ett tulpanglas istället. Arom och bouqet framhävs då på ett naturligt sätt istället. Snaps bör inte serveras allt för kall eftersom kryddningen inte kommer till sin rätt vilket även det är synd. Vatten som serveras vid sidan av någon annan dryck bör vara svalt för att upplevas som friskt och gott. Är det för kallt bedövas däremot smaklökarna.
Text: Andreas Kjörling
Sommelier
Foto: Örs Gubas
Bild: Vinguiden.com