Efter en fantastisk vår i Tyskland tog lyckan slut i juli. Regn på regn fick vinproducenterna att mulna rejält. Många kunde se skörden drabbas av både röta och ättiksbakterier. Värst var det i de södra vinregionerna. I Österrike var däremot vädrets makter mer vänliga – vilket kan ge strålande rödviner och utmärkta vita.
Tyskland
Druvkvaliteten var genomgående av låg klass. Däremot blev skördemängden hygglig: 10,7 miljoner hektoliter (något över genomsnittet). Det såg så bra ut till slutet av juli. Mognaden fortgick på en nivå som skapade stora förväntningar. Men då kom regnen – på många håll regnade det mer än dubbelt så mycket som normalt. Druvorna svällde upp och många drabbades av röta. I september blev det på stora områden så att säga ” etter värre” då även acetobakterier skapade ättiksröta.
Generellt sett klarade sig bara de vinbönder som hade lägen där vind och god dränering kunde minska blötan. Skillnaden mellan norr och söder var dock tydlig.
Skördearbetet var förtvivlat, menar flera odlare.
– Vi hann aldrig plocka de mogna druvorna i samma takt som de fick röta.
I söder – Rheinhessen, Pfalz, Baden och Württemberg – drabbades de flesta med druvor som mognar tidigare och de som odlar ”burgunder”-sorter. Mycket av de röda druvorna kommer att bli ”Weissherbst” (rosé) istället förhögklassigt rödvin. Rieslingdruvorna har dock klarat sig hyggligt – till glädje för Pfalz-odlarna.
Lite positivare tongångar hörs från Rheingau, Mittelrhein, Nahe och Mosel-Saar-Ruwer. Därifrån kan en del bra viner komma. Många är övertygade om att de ädelsöta Riesling-vinerna kommer att hålla mycket klass. Men skörden krävde ett enormt handarbete.
Österrike
Druvkvaliteten varpå de flesta håll mycket god – även om skördemängden blev högst normal. Sommaren började redan i april i Österrike – och värmen fortsatte över sommarmånaderna. Många började skörda redan i slutet av augusti – ibland tre
veckor tidigare än normalt.
Gladast är odlarna i Niederösterreich, Steiermark och i huvudstaden Wien. Där har de stora förväntningar på vinerna från år 2000. Friska druvor med hög extrakt- och sockernivå kan ge strålande viner. Även syranivåerna var bra.
Detta kommer att ge välbalanserade röda och vita viner. Enda vinerna som kan vara svårt att få fram i större mängder är de söta och ädelsöta. Egentligen hara bara Wachau-odlarna rapporterat lite problem – detta främst för att skörden där dröjde ända in i oktober.
Text Mikael Mölnstad
Bild : www.entry.de