Sommelier, eller ”dryckesexpert” är ett yrke som kommit under de senaste åren och som blir alltmer vanligt, men vad gör en sommelier egentligen? Vinguiden.com har kollat upp utbildningarna, jobben och luskat ut vad det är som är så roligt med att jobba som sommelier.
Ordet sommelier kommer ursprungligen från det franska ”la somme”, som rakt översatt betyder ”den som tar hand om lastdjuren”. Denna person hade inte bara ansvaret för djuren som bar vinet utan avsmakade också vinet för att kontrollera att det inte var förgiftat, något som dagens sommelierer däremot inte behöver utsätta sig för. Idag står ordet för ”dryckeskännare”, ”dryckesexpert” eller ”vinkypare” och beskriver en person med omfattande och dokumenterade kunskaper om allehanda alkoholhaltiga dryckers harmoni enskilt eller tillsammans med olika maträtter.
En sommelier ska ha omfattande kunskaper om både öl-, vin- och spritsorter men även kunna sådana saker som inköp och lagring av vin, komponera vinlistor samt hjälpa gästen med dryckesvalet vid bordet. Idag skapas allt fler jobb för sommelierer på grund av att det öppnas fler och fler bättre krogar. Matgästerna har idag mycket högre krav på vad de dricker till maten, säger Örjan Ullberg restaurangchef Duvel Café i Stockholm. Även de stora vin-, öl- och spritimportörerna, men också Systembolaget, behöver sommelierer när de ska välja ut vilka drycker de ska ta hem till Sverige.
I takt med att behovet av sommelierer ökar i landet kommer också nya utbildningar i ämnet fram. Idag finns fyra utbildningar som har blivit godkända av Svenska Sommelier Föreningen: Restaurangakademien i Stockholm, Restauranghögskolan i Grythyttan, Malmö Sommelierutbildning samt Vinkällan i Stockholm. Högst renommé i branschen har Grythyttan och Restaurangakademien. I Grythyttans utbildning ingår åtta veckors praktik utomlands. Förutom dessa utbildningar finns olika vin- och spritkurser. Exempelvis Vin & Sprit anordnar sådana kurser för nybörjare och mer bevandrade.
Att det är roligt att jobba med vin på heltid intygar Lasse Solum-Jönsson, sommelier med många utmärkelser bakom sig, på vinbaren Baràvin i Stockholm.
– De flesta är ju glada i mat, och vin är en naturlig följeslagare. En måltid utan vin är antingen fattigdom eller galenskap. Lyckligtvis finns det vin i alla prisklasser så att man alltid kan unna sig ett glas till maten. För min egen del tycker jag att hela kulturen kring vin är intressant. När man läser till sommelier får man reda på en massa runt vinet som varje lands kultur och historia. Sen ska man ju inte heller förneka att det är en stor del av tjusningen att ha möjlighet att prova viner som man inte har råd att köpa själv.
Alla som arbetar på Baràvin är sommelierer. Duktiga sådana dessutom – Andreas Larsson som är sommelier på Baràvin har nyligen utsetts till svensk sommeliermästare av Svenska Sommelier Föreningen, en titel som även Lasse Solum-Jönsson vunnit ett antal gånger. Men man kan även arbeta som kombinerad restaurangchef eller hovmästare och sommelier. Örjan Ullberg på Duvel Café i Stockholm arbetar exempelvis som restaurangchef samtidigt som han är sommelier. Han tar nya kurser kontinuerligt för att lära sig mer. Han tycker att det mest intressanta med sommelieryrket är att få maten och drycken att ”rimma med varandra” så att smakerna inte tar ut varandra utan följs åt.
Text: Jenny Sandström
Källa:
Sommelierforeningen