HEM

Svensk vinmakerska till Italienska Toscana

Klicka på pilen för att läsa mer

Svenska Helena Lindberg från Göteborg har blivit vinmakerska på Campo di Sasso i Italien.

– Italienarna är oerhört prestigelösa, säger Helena Lindberg där hon sitter med ett glas Insoglio på den italienska kvarterskrogen Lo Scudetto på Åsögatan i Stockholm.

Helena Lindberg är civilingenjör från Chalmers i Göteborg, där hon tog examen 1987. Hon är utbildad inom kemi och arbetade till en början med plast.

– Jag är helt autodidakt på vinframställning och intresset för vin skyller jag på munskänkarna i Lund, berättar Helena Lindberg, leende och kisar eftertänksamt bakom glasögonen samtidigt som hon för en bit hjortfilé till munnen.

År 1995 flyttade hon till Australien och började arbeta på en vingård med någonting som hon kallar ”druvkrossoperatör”. Arbetet gick ut på att sköta maskinen i vilken lastbilarna kom och lämpade av de skördade druvorna.

Efter två år som allt i allo på vingården flyttade hon till Nya Zeeland där hon blev assisterande vinmakare.

Från Nya Zeeland tog hon sin kunskap med till Europa igen, och flyttade först till Frankrike, där det inte var enkelt att komma som utlänning och kvinna i vinbranschen. Istället flyttade hon till Toscana i Italien och blev vinmakare på det som kan bli en av Toscanas prestigegårdar – Campo di Sasso.

Campo di Sasso ägs och drivs av namnkunniga herrar inom italiensk vinproduktion – bröderna Lodovico och Piero Antinori, brorsonen Niccolò Marzichi Lenzi, och markägaren Umberto Mannoni.

För den som kan sin vinbiografi över Vem är Vem i vinbranschen vet att dessa bröder tillhör en vinsläkt som varit verksam med vinframställning i över sjuhundra år.

Bröderna har genom åren haft prestigefyllda framgångar. Både Lodovico och Piero Antinori har fått utmärkelser som ”Best Wine of the Year” – som delas ut av den amerikanska tidskriften Wine Spectator.

Möjligheterna är därför stora för gården – och för Helena Lindberg – att producera absoluta italienska toppviner.

I maj 2006 kom ett av deras röda viner in på Systembolaget – Insoglio del Cinghiale 2004. Artikelnumret är 98281 och priset 155 kronor. I första leveransen tar Systembolaget in drygt trehundra flaskor.

Insoglio del Cinghiale 2004, som bland annat består av femtio procent Merlot, tjugo procent Syrah och femton procent Cabernet Franc – passar både till den enklare pastarätten, eller viltsteken.

– Vi experimenterar mycket tillsammans, vilket är oerhört spännande, berättar Helena Lindberg, medan hon smakar på de rubinröda dropparna som förväntansfullt vilar i hennes glas.

– Allt är inte etthundra procent genomtänkt. När det handlar om att försöka skapa världens bästa vin krävs det tålamod, kunskap, magkänsla, prestigelöshet och fantasi.

Av Magnus Bergquist