Det var ganska givet att druvan som tidigare kallades Prosecco så småningom skulle byta namn. Det var alldeles för många producenter som producerade ett bubbelvin där de skrev ut druvans namn med stora bokstäver, men som absolut inte hade att göra med vindistrikten där prosecco nått som bäst resultat. För det är nämligen två helt olika saker.
Prosecco är idag en vintyp producerad på druvan Glera. Och detta sker inom ursprungsorienterade, reglerade områden i Veneto. Det är alltså inte tillåtet att använda det gamla namnet på den druva som idag kallas Glera.
Glera används i stort sett nästan enkom till bubbelproduktion och då på tankjäsningsmetoden. Det är alltså fråga om ett mousserande vin med lägre tryck än de bubbelviner som tillverkas med en andra jäsning på flaska. Detta är ett sätt att hålla nere produktionskostnaderna. Samtidigt ger det en enklare karaktär åt bubblorna. Men att det är ett populärt vin är ställt utom allt rimligt tvivel.
Glera är idag synonymt med vinet prosecco. Och som sådan är den enormt filtigt konsumerad världen över. Den ger viner med frisk karaktär, rena, ganska neutrala smaker och dofter. Som stilla vin är den tämligen ointressant, med till bubbel fungerar den bättre då bubblorna och en andra jäsning ger vinet en ytterligare dimension. Vi hittar gärna citrus, vit persika och fin frisk ton i bubbelvinerna på Glera.
Eftersom Glera idag är synonymt med proseccoviner, är det också det vi måste tänka på vid vin- och matkombinationer. Då går det lätta, torra vinet som aperitif eller till lättare fiskrätter av enkelt slag.
De halvtorra/halvsöta fungerar bättre som aperitif till snittar med viss sötaktig ton. De söta proseccovinerna är däremot mycket bra till desserter med fruktiga smaker.