Under några skälvande decennier var Kadarka en druvsort på väg att helt försvinna från vinkartan. Det var under kommunismens era den inte direkt uppskattades. Det höll samtidigt på att föra med sig att den försvann i den klassiska druvblandningen i de kraftiga röda vinerna från Eger. Idag har den delvis blivit ersatt av den andra stora blå druvan i Ungern, Kékfrankos, samma som Blaufränkisch, samt Portugieser. Men idag håller den så sakteliga på att åter vinna både terräng och gehör. Många menar också att det är viktigt att den inhemska andelen druvor bör ökas. I vinet hittar vi nämligen en del Cabernet Sauvignon, en druva som växer runt om i världen. Ursprunget är omtvistat, en del menar att den kommer från nuvarande Serbien, andra hävdar med bestämdhet att den har sitt ursprung i Ungern. När den odlas i Rumänien och Bulgarien kallas den Gamza och är då aningen mörkare i färgen.
Kadarkaviner är relativt ljusa till färgen då skalet är tunt. Druvan kräver omvårdnad och har tidigare behandlats oömt varvid men inte fått ut potentialen i druvan. När den är som bäst ger den viner med julkryddiga toner, inslag av örter, kryddnejlika, svartpeppar, bra balans med möjligen lite syltiga inslag och toner av körsbär.
De mer svala, eleganta vinerna på Kadarka passar bra till ljust kött, kalv med tillbehör åt det lätt söta hållet. Kan också fungera riktigt bra till grillade fiskrätter med rostade tillbehör. När vinet är mer rustikt och strävt, då under namnet Gamza och från Bulgarien och Rumänien, passar vinet däremot till kraftigare kötträtter och mustiga grytor.