Traditionellt har druvan Loureiro ofta använts i druvblandningar. Då den framför allt odlas i regionen Minho i norra Portugal, där vintypen Vinho Verde dominerar, har druvans karaktär inte alltid varit lätt att förstå. Men i takt med att många producenter i både Spaniens Galicien och Portugal nu producerar endruvsviner på Loureiro, får vi en helt annan kunskap. Och det är på tiden, för detta är en veritabel kvalitetsdruva, i synnerhet om man håller ner på skördeuttaget.
Loureiro, när den står på egna ben, ger viner med bra syra, aromatiskt djup, massiv fruktkaraktär i elegantare riktning och relativt låg alkohol. När den tidigare användes som blanddruva, var det just detta druvan tillförde i enklare viner från vindistriktet Vinho Verde. Men idag värdesätter många producenter druvan och väljer alltså att göra viner på den utan inblandning av andra lokala druvsorter.
Samtidigt har druvan fått stå i skuggan av Albariño, Alvarinho i Portugal. Den började bli internationellt populär i början på 2000-talet och genomslaget har varit enormt. Men nu är det dags för Loureiro och i vissa vinkretsar håller man denna druva högst av alla i nordvästra delen av iberiska halvön.
Vissa lättare viner på Loureiro kan ha en lätt spritsig karaktär. I synnerhet i vinerna från Vinho Verde i Portugal.
Loureiro ger viner med mycket frukt och massor av fräschör, fin aromatisk karaktär och bra syra. Namnet härstammar från spanska ordet laurel vilket betyder lagerblad och ger en hint om den aromatiska karaktären. Vid selektivt skördeuttag ger vinerna en mycket fint koncentrerad ton med djup frukt och viss komplexitet.
Maten till viner på Loureiro bör vara frisk, fräsch med enkla men eleganta tillbehör. Då Loureiro är en aromatisk druva går den också till smakrika, rätter med finess. Fisk med mycket råvarukänsla och skaldjur är väl passande liksom lite lättare fågel- och kötträtter, gärna kalv med örtig sås. Annars är vietnamesisk mat med de eleganta kryddorna och viss hetta i det närmaste optimal.