Petit Meslier är tillåten i Champagne. Med andra ord, att distriktet skulle bestå endast av tre druvsorter, Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir, visar sig alltså inte stämma. Även Arbanne, Pinot Blanc och Pinot Gris tillåts. Men man ska ha klart för sig att det handlar om ytterst små odlingar.
Det finns emellertid en poäng i att ha kvar dessa druvor, Petit Messlier i synnerhet. Den ger nämligen vinet riktigt bra syra, i synnerhet de år då det varit en smula för varmt för att friskheten i vinerna från Champagne ska vara påtaglig.
Samtidigt, Petit Meslier odlas på några ynka hektar, framför allt i Marnedalen väster om Epernay. Det finns möjligen ytterligare en förklaring till den låga odlingsfrekvensen: Den knoppar tidigt vilket gör den mycket känslig för vårfrost. I firman Champagne Moutard et Fils Cuvée Six Cepages är den en av sex druvsorter och används kanske mer som kuriositet än som oumbärlig beståndsdel. Druvan odlas också i Australien, dock i mycket liten utsträckning.
Endast några enstaka producenter använder sig av den men det mest noterbara exemplet är Duval-Leroy som gör ett endruvsvin på Petit Meslier. Sensationellt bara det. Petit Meslier-viner präglas av inslag av Granny Smith-äpplen, vit persika och en rejäl syra. Petit Meslier är en korsning mellan Gouais Blanc och Jura-druvan Savagnin.
Viner på Petit Meslier, de få som finns, passar till skaldjur eller till lättare fiskrätter med mycket friskhet som bas. Går också bra till sallader, kycklingrätter med asiatiska inslag eller helt enkelt som aperitif, dock med en amuse i närheten då vinet har en markerad syra.
I dagsläget finns inga viner på Petit Meslier på den svenska marknaden.