Primitivo slog igenom stort under 1990-talet. Vinerna på druvan stod för något nytt, med bärig karaktär i fokus, konsumentvänliga toner till ett mycket konsumentvänligt pris. Att ursprunget var italienskt gjorde naturligtvis sitt för populariteten. Senare började det dyka upp intressanta viner från Kalifornien på samma druva men under namnet Zinfandel. Det blev också den druva som fick många att få upp ögonen för vinerna från just USA och Kalifornien.
Nu visar det sig att Primitivo har sitt ursprung i Kroatien norr om Dubrovnik och att den dessutom efter att ha tagit vägen förbi södra Italien slog rot på den amerikanska västkusten. Idag finns flera producenter i Italien som kallar druvan för Zinfandel, något som fått de kaliforniska producenterna att gå i taket. Och som gör det förvirrande för vinkonsumenten.
Vi har däremot – ännu – inte sett så många endruvsviner på druvan från Kroatien, där den alltså går under namnet Crljenak Kaštelanski eller Tribidrag. Men det lär vara en tidsfråga med tanke på hur populär den blivit det senaste decenniet.
Primitivoviner blir ofta mörka i färgen då musten ligger i skalkontakt länge. Vinerna från södra Italien får en karakteristisk varm ton med hög alkohol och med fruktsöta inslag, i synnerhet i eftersmaken. Normalt är detta viner för omedelbar konsumtion. Vinerna från Kalifornien, de allra bästa, lämpar sig däremot får något års lagring.
Primitivoviner blir ofta smakintensiva som därför kräver smakrika rätter med sin bäriga och ofta sötaktiga ton. Dessa går bra till vilt med sötaktiga tillbehör och till grillade korvar med grillade rotfrukter som har en anstrykning av sötma. En klassiker är viltgryta med liten hetta som gifter sig väl med den sötaktiga karaktären i ett vin på Primitivo.