Sauvignon Blanc betyder ”den vilda vita” och tros vara den mest populära gröna druvan efter Chardonnay. Druvan har sitt ursprung i Loiredalen (Frankrike) i orterna Sancerre och Pouilly Fumé där de främsta vinerna tillverkas. Sauvignon Blanc odlas även på flera andra ställen i världen, bland annat Nya Zeeland, USA, Australien, Sydamerika, Chile och Sydafrika. Nyckeln till en bra odling är ett svalare klimat, vilket hjälper druvan att behålla sin syra.
Beroende på odlingsland skiftar vinernas karaktär, men de dominerande smakerna för Sauvignon Blanc är äpple, lime, fläder, krusbär, svarta vinbär, passionsfrukt och persika.
Smakerna varierar även beroende på hur vinet har lagrats. Viner från Loire och Nya Zeeland lagras ofta på ståltank, sällan däremot på ekfat. Har vinet emellertid lagrats på ekfat blir smakerna fylligare och nötigare med en rundare syra. I Bordeaux låter man vinet både jäsa och lagra på ekfat, vilket ger fylliga viner med smaker av vanilj. I Nya Zeeland framställs rena och uttrycksfulla viner med hög arom och kryddighet (som också ibland kan dofta kattkiss!). Smakerna går från nässlor till svarta vinbär och sparris med tropiska inslag som passionsfrukt och ananas.
Ett annat land som gör goda Sauvignon Blancviner är Chile. Här odlas druvorna gärna i maritimt klimat där den svala havsluften lockar fram druvans bästa egenskaper. Dessa förutsättningar ger vinerna mer örtiga toner med smak av grön paprika och hög fruktsyra.
Eftersom Sauvignon Blancviner ofta är örtiga i smaken kan du med fördel äta mat kryddad med koriander, rosmarin, basilika eller persilja för att framhäva dessa egenskaper. Varför inte bjuda på en god kyckling med ett örtsmör till? Även kalkon, fläsk och fisk är bra tillsammans med Sauvignon Blanc. Är du sugen på en ostbricka till vinet bör du leta efter syrligare ostar som till exempel getost.