Svenskfavoriten Solaris, åtminstone för svenska vinbönder, är en grön druva som är framtagen av vininstitutet i Freiburg. Druvan är en korsning mellan sorterna Merzling (en korsning av Seyve-villard 5276 och korsningen Riesling x Pinot Gris) och GM6493 (korsning mellan Zarya Severa x Muscat Ottonel), framtagen inte minst för att klara svalare klimat.
Solaris tillhör arten Vitis Vinifera, också godkänd av EU som sådan, då druvans härstamning till stora delar är från andra druvor inom samma art. Fortfarande kan man emellertid se den gå under benämningen hybriddruva, något som idag alltså är felaktigt.
Högavkastande Solaris är en så kallad piwi planta, det vill säga en druvsort som har god motståndskraft mot mjöldagg och andra sjukdomar inklusive botrytis-angrepp, och är en del av resultatet av ett förädlingsprogram i Tyskland inriktat på att ta fram sjukdomsresistenta druvsorter. Den har dessutom en mycket kort växtperiod, vilket är en av anledningarna till att den nått så stora framgångar i Sverige. Däremot behöver den beskäras ordentligt under sommaren då den växer kraftigt.
Solaris ger viner med ungfruktiga tropiska toner som melon, banan samt en del parfymerade karaktärer. Även päron, nöt och krusbär är vanligt att hitta i både smak och doft i ett vin på Solaris.
När druvorna skördas sent får vinerna gärna en lite sötare ton och då kommer även honung, mandel och ananas att bli framträdande.
Viner på Solaris passar bro ihop med lättare fiskrätter, gärna mager sådan med enkla tillbehör och rena smaker. Även skaldjur går riktigt bra, då gärna räkor eller krabba. Prova med att servera en varm
sallad på skaldjur med citrussyrliga tillbehör, viktigt inte minst för att matcha vinets syra. För köttälskaren är kyckling eller kalkon det som gäller och då åter till rena, enkla tillbehör med syrliga toner.