Syrah och Shiraz, du har med största sannolikhet hört båda namnen men vilket är det som gäller? Det beror på var druvan odlas. Den blå druvan trivs bäst i varmare klimat och kommer ursprungligen från norra Rhônedalen i Frankrike, där den fortfarande odlas flitigt. Här går druvan under namnet Syrah. Det var först under 1800-talet som druvan kom till Australien där den fick namnet Shiraz. Idag odlas Shiraz främst i Barossa Valley, men även i McLaren Vale och Clare Valley.
Smakerna varierar beroende på var druvan växer. I det lite varmare Barossa Valley trivs Shirazdruvan och vinet som tillverkas här är ofta fylligt med mjuka tanniner, högre alkoholhalt och smaker av tobak och läder. Här är det är vanligt att man låter Shiraz ligga i ekfat för en mjukare, mer öppen ton i vinet.
Vinerna gjorda på Syrahdruvan i Rhône växer i ett lite svalare klimat, vilket ger vinerna en annan karaktär med mintiga och mer komplexa smaker. Druvan odlas även i andra länder, bland annat USA. Här är det vanligt att blanda Syrah med den välkända rödvinsdruvan Cabernet Sauvignon. Dessa blandviner går under namnet Cabernet-Syrah och är väldigt populära.
Viner på denna druva är generellt mörka i färgen, ibland nästan svarta. Man kategoriserar Syrah som ett smakrikt rödvin, vilket betyder att vinet är rikt på tanniner med djärva, fruktiga smaker som passar bra ihop med kraftigare kötträtter. Vinerna har ofta en högre alkoholhalt och passar bra för att lagras på fat. De fruktiga smakerna i vinet går från både ljusa och mörka bär som hallon, blåbär, plommon och körsbär. Det är också vanligt att vinet har kryddiga toner som grönpeppar, tobak och örter.
Både Syrah och Shiraz ger fylliga och robusta viner, vilket passar bäst ihop med tyngre rätter av kött och vilt, gärna med kraftiga tillbehör. Servera en krämig potatisgratäng till köttet eller en syrlig sås. Vinet fungerar också bra med blodkorv och charkuterier. Undvik dock för stark mat, vilket inte lockar fram det bästa ur det mulliga rödvinet.