Chardonnay är en druva som har sitt ursprung i Bourgogne i Frankrike och är en korsning mellan pinot noir och gouias blanc. Chardonnay har länge varit en populär druva och den tävlar med riesling om att anses vara den bästa vitvinsdruvan.
Chardonnay är huvuddruvan för vita viner i Bourgogne, men odlas även framgångsrikt över hela världen. Världens dyraste viner på chardonnay odlas i hjärtat av Bourgogne – i Côte de Beaune i byarna Puligny Montrachet och Chassagne Montrachet och i grand cru-lägen som Montrachet och Bâtard-Montrachet.
Chardonnay är en druva som är relativt neutral i sin karaktär. Den återspeglar i högre grad hur den vinifieras än dess specifika druvkarakteristiska. Därigenom särskiljer den sig från aromatiska druvsorter som till exempel riesling, gewurtztraminer och sauvignon blanc.
Chardonnay vinifieras på en rad olika sätt vilket gör att vinerna kan anta ett antal olika skepnader. Om vinmakaren låter vinerna genomgå malolaktisk jäsning fås mjukare syra och en smörig känsla och ibland nötiga toner i vinerna. Chardonnay som inte genomgår malolaktisk jäsning får en högre syra och mer karaktär av gröna äpplen. Chardonnayviner lagras ofta dessutom på ekfat, något som i vissa fall används väl frikostigt. Ekfatsextraktion påverkas av en rad olika faktorer som till exempel temperatur, vilken typ av fat som används, hur mycket ny ek som används samt alkohol. Alkoholhalten påverkas i sin tur av klimatfaktorer – svalare klimat ger lägre druvsocker och lägre potentiell alkohol i de färdiga vinerna. Det gör att viner från svalare regioner som Bourgogne kan ekas förhållandevis mycket utan att ekkaraktären tar överhand.
I oekad petit chablis uttrycks ofta en härlig krispig mineralfriskhet och fräschör som passar utmärkt till skaldjur. I chardonnayviner från nya världen som genomgått malolaktisk jäsning och ekats får man mjukare syra, en smörig känsla i munnen och hasselnötstoner. Chardonnay från Nya Zeeland kan från områden som Gisborne och Marlborough uttrycka toner av tropisk frukt. Chardonnay är dessutom en av de viktigaste druvorna för mousserande viner, som till exempel champagne, crémant och cava.
Chardonnay är en förhållandevis lättodlad druva och den kan adaptera sig till en rad olika odlingsförhållanden, men lera, krita och kalkstensjordar är de jordmåner druvan främst föredrar, vilket är de jordmåner som utmärker druvans ursprungsområden – den så kallade Parisbassängen som sträcker sig från de brittiska öarna över Champagne, Chablis och ner mot övriga Bourgogne.
av David Björkén, sommelier