HEM

Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som Primitivo. Och ändå är druvan inte ens italiensk, utan från Kroatien. Samtidigt finns de odlare som hellre använder det amerikanska namnet Zinfandel på druvsorten. Snurrigt? Det är bara förnamnet.

Det fanns en tid då det syditalienska vinet var hellre än bra, mörkrött och nästan drickbart. Ingen storhetstid direkt, men vinet fick i alla fall fart på ekonomin i synnerhet Apulien, den italienska klacken. Ofta skickades vinet direkt till norra Italien där det använts till att ge mörk färg till de bleka norditalienska vinerna.

– Men även närmare hemmaplan, som i Neapel, användes det apuliska vinet till att förstärka blekt rött vin. Eller ännu hellre, att spä ut sitt vatten med och använda som måltidsdryck.

Det berättar Lisa Gilbee Morella, vinproducent i Manduria i Apulien. Vi befinner oss i Split på en tvådagarskonferens om druvan Tribidrag. Ja, Primitivo visar sig nämligen vara av kroatiskt ursprung och gå under namnet Tribidrag, tidigare Crljenak Kaštelanski. Lisa Gilbee är född i Australien men driver sedan flera år en vingård i södra Italien samtidigt som hon konsulterar flera vingårdar runt om i landet. Att det däremot är Primitivo hon ställer högst i sitt yrkesverksamma liv, råder inget tvivel om.

– Vi ser att efterfrågan av kvalitetsviner på Primitivo ökar världen runt samtidigt som alltfler producenter jobbar med viner med tydligare druvtypisk karaktär, säger hon och ser mäkta glad ut.

Fastslaget ursprung

Det är naturligtvis ingen tillfällighet att hon gör vin i Apulien. Hon tror mycket stark på den blå druvsorten med förvirrat ursprung. Tills nu, ska tilläggas. För är det något denna druvkonferens har i syfta, utöver att predika druvsortens storhet, är att redogöra för just ursprunget. Samtidigt vill man visa på druvsortens olika områdestypiska karaktärer. Och historia.

Puglia är annars känt för sina bulkviner och det har sin historiska förklaring. Det har varit ett fattigt område, tidigare var det ost, ull och andra jordbruksprodukter som gav pengar.

– Samtidigt fanns det redan i slutet av 1800-talet fler som trodde på områdets utvecklingspotential, menar Lisa Gilbee.

Men det fanns andra hinder som gjorde att druvan inte riktigt nådde ut som kvalitetsdruva. Tidigare gav EU nämligen stöd till druvodlarna för destillation av druvorna. Inget som direkt fick industrin att utvecklas, tvärtom. Många druvodlare tyckte det var en enkel match att odla och sedan låta destillera druvorna. Och så kunde de casha in utan att bry sig om kvaliteten på resultatet.

Ännu en bit in på 2000-talet var Negroamaro ansedd som den bästa druvan i området. På den nordiska marknaden började det dyka upp massor av vin med Primitivos namn på etiketten, vin som nästan samtliga hade en mycket fruktsöt ton i karaktären. Kärlek var initialt stark, men svalnade något. Vi tröttnade helt enkelt. Och det fanns ju inte en handfull viner på druvan, utan en ansenlig mängd. Det ryktades till och med att det fanns fler Primitivoviner i Sverige än i Apulien.

– Bulkinfluensen är fortfarande mycket stor. Ofta går vinet till norra Italien eller till norra Europa där den buteljeras. Nu har vi alla fall druvans namn på vinet, vilket vi inte alltid hade förut. Så förhoppningsvis fortsätter utvecklingen mot kvalitetsviner, säger en trots allt hoppfull Lisa Gilbee som gör vad hon kan för att få uppryktet.

Ett vin i världsklass

Och hon gör det med rätt metod, genom att visa druvans potential som kvalitetsdruva. Hennes vin som vi provar under kvällen, 2011 Primitivo La Signora, Morella, 16 volymprocent, tillverkat på 65 år gamla vinstockar från en enskild vingård, jäst i öppna kar och buteljerat utan filtrering, har en generös doft, varmfruktig, aningen bitter, kaffe, liten mogen ton i bärigheten, aningen syltig, choklad. I smak är den torr med massor av bärfruktig ton, liten kvistig ton med pepprig karaktär i avslut där både tanniner och torrhet dominerar med liten eftersläpande syra. Ett Primitivovin i världsklass, med andra ord.

Samtidigt har det börjat dyka upp viner från Apulien med namnet Zinfandel på etiketten. I USA går man i taket, inte ett dugg konstigt med det, men eftersom det är samma druva, resonerar uppenbarligen ett fåtal italienska producenter, vill man visa att man gör ett mer kaliforniskt vin än det fruktsöta apuliska.

Eller så ser man endast ett kommersiellt värde i att (miss)bruka namnet. Inget som direkt kommer att höja anseendet för druvan, men som säger att vi aldrig kan bortse från det faktum att även vinindustrin drivs av att tjäna pengar. Vilken romantisk syn vi än har på den, men det är en helt annan historia.

Bästa vinerna på Primitivo

Zensa Primitivo
2022
Zensa Primitivo
Fruktsöt i doft, inslag av solmogna körsbär, lakrits, kakao, katrinplommon. I smak åter fruktsöt, karaktär av russin, katrinplommon i koncentrerad, solvarm stil med bra längd.
750 ml - 14% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
109 kr
Doppio Passo Organic Primitivo
2022
Doppio Passo Organic Primitivo
Inslag av russin, sviskon, liten bränd ton, kryddig med viss sälta i sötaktig stil. Smaken domineras av mogna körsbär, vanilj, kryddiga toner, mörk choklad och en liten mineralsälta.
750 ml - 13% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
99 kr
Ognissole Primitivo di Manduria
2015
Ognissole Primitivo di Manduria
Doftintensiv, blommiga inslag, mörk choklad, mullbär, mogna körsbär, mineral karaktär. I smak tydligt inslag av torkad frukt, plommon, mineral ton, mjuk strävhet i kryddig stil med lång eftersmak.
750 ml - 14.00% -
139.00 kr
A Mano Primitivo
2017
A Mano Primitivo
Bra balans i doft, mogna skogsbär i sötaktig stil, inslag av russin, liten vaniljsötma. Fruktsöt i områdestypiskt orienterad stil, eldig, kryddig med solvarm bärton och lång eftersmak.
750 ml - 14.5% -
129 kr
Bonchelli Ecologico Primitivo
2015
Bonchelli Ecologico Primitivo
Vaniljsötma i doft, fruktig, mogna blåbär, kryddig i balanserad, aromatisk stil. Smakintensiv i varmfruktig stil med inslag av kryddor, eldiga toner, liten ekfatskaraktär, björnbär, lång, örtig eftersmak.
750 ml - 13.50% - Sockerhalt < 3g/l
89.00 kr


Du kanske även vill läsa dessa

Bästa proseccon

Bästa proseccon

Visst håller trenden i sig, proseccon i var mans bubbelglas. Men nu börjar vi – äntligen – ställa krav på bubblet. Inte lika sött, aningen mer friskhet och bort med piggelin-tonen… så blir det rikti..

Läs mer
Italien från norr till söder – vad vet du om vär..

Italien från norr till söder – vad vet du om vär..

Den 2 juni firas Italiens nationaldag. Det var nämligen det datumet 1946 som landet röstade ja till att gå över från monarki till republik. Dagen kallas därför också ”La Festa della Repubblica Itali..

Läs mer
Tio riktigt bra italienska viner

Tio riktigt bra italienska viner

Italien visar att det knappast är en tillfällighet att landet dominerar den svenska rödvinsscenen. Vinguiden har provat åtskilligt italienskt och imponeras över både mångfald och kvalitet. Vi har pl..

Läs mer
Elegans i amaroneland

Elegans i amaroneland

Veneto har slagit världen med häpnad med sina röda viner, allt från lättsmälta viner från Bardolino och Valpolicella till sockerstinna, smakintensiva amaronerviner. Samtidigt finns de som jobbar med..

Läs mer
Pasta och vin – som en riktig italienare

Pasta och vin – som en riktig italienare

Pasta och vin – en match made in heaven. Italien är lokalpatriotismens land. I varje region finns speciella pastarätter och ”egna” viner. Så vill du njuta som en riktig italienare, välj ett vin från..

Läs mer
Allt om Grenache – trendig favorit från Medelhav..

Allt om Grenache – trendig favorit från Medelhav..

Populärare än någonsin är Grenache. Druvsorten trivs i värmen runt Medelhavet och ger viner som är generösa och eleganta på samma gång. Många namn och varianter Grenache eller garnacha – ja, till oc..

Läs mer