HEM

Rosévin i storslagen miljö

Det rosa vinet har idag fått en helt annan prägel. Borta är masskonsumtion (nåja) och fram träder en del mycket spännande viner av hög kvalitet. Det är Provence som återigen sätter trenden.

Egendomen ligger väldigt avigt till, man kör genom en skog och över kullar. Vägarna blir allt mindre. Frågan är om man överhuvudtaget är på rätt väg, tvekan sätter in och kanske är det bäst att vända… Men nej då, plötsligt tornar egendomen upp sig, först vingårdarna och sedan de gamla byggnaderna i sten.

Vackert är det, lyxigt, det ser man på en gång, men så är hotellet utvalt till den exklusiva kedjan Relais & Châteaux.
– Idén är att vårt rosévin ska sätta Provence och Château de Berne på kartan. Och det gör vi genom sammanhanget.
Det menar Victor Bardou, exportchef på Château de Berne när jag slår mig ner i den jättelika tillika mycket eleganta vinbutiken för en provning. Han tar åter sats.

– Vin har varit en självklarhet sedan 1750 inom egendomen. Idag har vi nästan 300 hektar vinodlad mark. Och vi har precis köpt två nya vingårdar. Tanken är att vi ska skapa en vinrutt inom egendomen.

Château de Berne ligger högt beläget, på två olika platåer med olika mikroklimat, platåerna vilar dessutom på en kalkrik bädd med fossila spår. Det som skiljer platåerna åt är att den ena har en stenig jordmån där rankorna får kämpa för att överleva medan den andra har sandig jordmån vilket gör det aningen lättare för rankorna att växa. Poängen härvidlag: skillnaden ger viner med olika karaktärer.

Balansen gör vinerna unika

Regionen har annars ett typiskt inlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar. Terroir är viktigt och Victor Bardou framhäver gärna det ursprungstypiska från naturen, de yttre förutsättningarna, kombinerat med innovation och kunskap. Det är balansen mellan dessa faktorer som gör vinerna unika i sitt slag när det gäller smak och balans.

– Olika roséviner, vin från olika växtplatser, terroir, har olika användningsområden. Jag tycker också att man ska konsumera vinet inom ett år. Annars förlorar det mycket i karaktär.

På den nordiska marknaden har man sannerligen gått från klarhet till klarhet. Deras storsäljare Grand Recolté, en veritabel kioskvältare, med sin lite kantiga flaskform, har mångdubblat sin försäljning de senaste åren.
– Vi siktar dessutom på att bli större och större på den svenska marknaden, säger en inte lite stolt Victor Bardou.

Inte långt från Relais & Châteauxskapelsen ligger Chêne Bleu, den blå eken. Det är namnet på en annan mycket intressant vinegendom som grundades av det amerikanska paret Nicole Sierra-Rolet och Xavier Rolet som inledde med att göra en galet grundlig renovering av den medeltida gården de förvärvat. Sedan tog vinproduktionen fart, men egentligen bara passivt då de första årgångarna såldes till kooperativ i närheten.

Mineralstinn rosé veritabel lyx

I dag är det en annan sak och några av husets toppviner, rött, vitt och rosé, kvalar in i segmentet veritabel lyx. Vinguiden var på plats och överraskades av en mineralstinn rosé i den mycket eleganta skolan, ett vin som dessutom kan lagras.

– Vi försöker sätta vinet i en kontext, förstå varifrån det kommer, från växtplatsen och vad det betyder för vinet. Om vinet är bra är det inte vår förtjänst, om det däremot blir dåligt är det vårt fel, förklarar Nicole Sierra-Rolet.

I dag har man närmare 35 hektar vinodlingar, allt sker biodynamiskt. Men det var ingen dans på rosor att återbörda vinproduktion på egendomen. Många av odlingarna var helt övergivna när vingården införskaffades. Så arbetet att rädda och nyplantera krävde energi. Men nyplanterade dessutom de klassiska druvsorterna för området, Roussanne, Marsanne, Viognier och Grenache Blanc för vitt vin och Mourvèdre, samt de ursprungliga Syrah and Grenache för rött – och rosé.

– Dessutom tog vi in terroir-experter som hjälpte oss att hitta bästa växtplats för bästa klon på bästa druvsort. Seriöst värre, men det har gett resultat.

Nu är det inte bara jordmånen som ger Chêne Bleu fina odlingsförhållanden. Det är egentligen allt. Det blåser ofta, bra mot fukt, det är lagom varmt på dagarna, bra för frukt, och ofta svalt på kvällar och nätter, perfekt för syra, övre lagret på jorden är mycket magert vilket tvingar rankorna att leta sig längre ner i jorden. Etc.

Det har sedan tidernas begynnelse stått en mäktig ek på La Verrière, som egendomen heter, men under den torka som inträffade 2005 höll den på at dö. Då dök Marc Nucera, skulptör från Provence upp med ett förslag: att behandla eken med Bordeauxvätska, alltså samma medel man använder i vingården som skyddar vinrankorna mot mjöldagg. Och som färgar dem blåa, inte minst. Sagt och gjort och fram trädde – så småningom – en majestätisk blå ek, Chêne Bleu.

Tips på bra roséviner!

Rosé d'Enfer
2018
Rosé d'Enfer
Jordig, mogna smultron, liten stallig ton, aromatisk i säregen stil. Jordig, torr, fruktig, inslag av smultron, hallon, röda äpplen med viss balans och fin karaktär och en liten strävhet i avslut.
750 ml - 12% -
119 kr
Gérard Bertrand Château La Sauvageonne Volcanic Rosé
2016
Gérard Bertrand Château La Sauvageonne Volcanic Rosé
Återhållen, fruktig karaktär i doft, ungdomligt rödbärig ton med bra balans. Välbalanserad, röda bär i ungdomlig stil, omogna smultron. (OBS! Magnum)
1500 ml - 13.00% -
299.00 kr
Clotilde Davenne Bourgogne Rosé
2018
Clotilde Davenne Bourgogne Rosé
Fruktig, blommig, mineral ton, lätt rökig, rosenvatten, jordgubbar. Torr, liten bitter ton, röda äpplen, bärig med inslag av jord, viss parfymerad karaktär och liten strävhet.
750 ml - 12.5% -
139 kr
Rock angel Château d'Esclans
2017
Rock angel Château d'Esclans
Röda äpplen, gräsiga toner, röda bär, liten blommig ton i fin balans med kvistiga inslag. Aningen bitter med fruktintensiva inslag, smultron, röda bär, enbär med eldiga toner och mycket lång, lätt pepprig eftersmak.
750 ml - 14.00% -
299.00 kr


Du kanske även vill läsa dessa

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Är du också trött på att svenska b-kändisar släpper viner? Superstjärnorna Brad Pitts och Angelina Jolies rosévin Studio by Miraval Rosé hyllas av testarna. Men vill du dricka Bon Jovis vin får du å..

Läs mer
Världens dyraste rosévin

Världens dyraste rosévin

Är världens dyraste rosévin även världens bästa? Meningarna går isär, naturligtvis, själva utnämnandet är bara det kontroversiellt. Vinguiden har provat vinet och är… stum av förundran. Nu har vi dr..

Läs mer
Sommarens nya rosé – på burk

Sommarens nya rosé – på burk

Vad sägs om att dricka rosé ur aluminuimburk i sommar? Vinproducenten Dark Horse ligger bakom det annorlunda tillskottet till svenskarnas roséutbud. – Den friska aromen gör att vinet passar fint att..

Läs mer
Välkomna sommaren med National Rosé Day

Välkomna sommaren med National Rosé Day

Andra lördagen i juni infaller årligen National Rosé Day. Firandet spåras tillbaka till 2014 då Bodvár House of Rosés – världens första vinhus specialiserat på just rosévin, etablerade dagen. Det ä..

Läs mer
Vinguiden provar Systembolagets dyraste roséviner

Vinguiden provar Systembolagets dyraste roséviner

Då vi pratar om kvalitetsviner pratar vi nästan alltid om röda eller vita viner, men sällan de rosa. Roséviner har en liten utmaning i att få oss konsumenter att inse att även dessa kan vara komplex..

Läs mer
Nyheten: Första alkoholfria rosén på burk

Nyheten: Första alkoholfria rosén på burk

Trenden är tydlig. Allt fler svenskar vill njuta av alkoholfritt vin – och drycken får gärna vara i miljövänlig förpackning. – Därför är det är fantastiskt att vi får vara först i Sverige med ..

Läs mer