HEM

Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Vilken druva är Zinfandel, egentligen? Har den släktskap med italienska Primitivo? Fanns den tidigare någon annanstans? Dessa och en rad andra frågor ställde sig professor Carol Meredith och fann ett svar, nästan 40 år senare. Följ med på historien om Zinfandels ursprung.

Det börjar med en fråga, som så ofta. Som sätter sig, som inte släpper taget, som får igång tankarna. Sedan tar ett intensivt spaningsarbete vid, inte olikt kriminalarna som jobbar med ett cold case. Ungefär så berättar Carole Meredith, professor emeritus på UC Davis Kalifornien, ett av världens mest framstående vinuniversitet.

– Alla gamla vingårdar i Kalifornien hade Zinfandel. Den har alltid betytt oerhört mycket. Dessutom var den vår egen vilket gjorde både den och Kalifornien unikt, även om vi visste att den inte hade sitt ursprung här.

Men hjälp av gamla historieböcker om vin, kunde man i alla fall ganska omgående se en sak:

– Vi förstod sedan ganska tidigt att den hade kommit från Wien via New York. Men nyfikenheten fick igång mig.

En druva – flera namn

Man kan ju tycka att det är en lätt sak att kolla en druvas ursprung. Men därom har vi fel. Detta går ju några decennier tillbaka i tiden dessutom. Vi talar 1970-tal, långt innan vi började kika på druvor, innan druvorna fick den monumentala betydelsen den så småningom skulle få. Kanske var detta startskottet.

– Vi hade långt ifrån de verktyg vi har idag för att spåra ursprung. Det var först när DNA-analysen kom, vi kunde göra det. Men det skulle dröja ytterligare. Så småningom, 1996, såg vi att Zinfandel var samma druva som Primitivo i södra Italien.

Det gjordes resor, fram och tillbaka, det planterades sticklingar av Primitivo i universitetet UC Davis tillhörande vingårdar, det testades vin tillverkat på druvorna, man jämförde blad, stockar och slutresultatet kunde bara bli ett: det var samma som Primitivo.

Forskningen tar vändning

Men efter detta genombrott, tog en ny resa fart. Först ganska tidigt stod det klart att druvan på den italienska klacken, Apulien, kom någon annanstans ifrån. Men var? Det var som att börja om. Men med helt nya verktyg. Och det började dessutom ryktas i Kroatien att någon höll på att studera ursprung på en druva som kanske, kanske kom från… Kroatien.

– Man behöver knappast vara forskare för att gå vidare i sina funderingar och då hamna i Kroatien, gränsland med Italien, och möjligen den utbredda Plavac Mali, berättar Carole Meredith.

Då, exakt i rätt ögonblick, berättar hon vidare, fick hon kontakt med Ivan Pejic, forskare på Universitetet i Zagreb. Och för att understödja sin lycka, tar hon plötsligt upp sin dator och visar mailet hon fick av honom. Forskningen fick en ny vändning då även Universitetet i Zagreb visade stort intresse.

De var också under några skälvande år som ryktet gick och förkunnade att Zinfandel var Primitivo var Plavac Mali. Men det skulle stanna vid rykten, vid att någon vetgirig vinskribent ville vara först med den sensationella nyheten. Som dessutom var felaktig.

– Vi tog 150 plantor av Plavac Mali till Kalifornien och planterade dem sida vid sida om Zinfandel på universitetet och kunde snabbt se de stora likheterna, även om de inte var identiska. Vi förstod att Plavac Mali var en del av Zinfandel. Men inte hur…

Kriminalteknik visar vägen

Studierna fortsatte, de kunde tillsammans ringa in ett ursprung, ett land, ett troligt område och ytterligare några år, nu med DNA-analysens hjälp, hittade de ett troligt ursprung: Dalmatien i Kroatien och druvan Crljenak Kaštelanski.

– Problemet var bara att nästan ingen odlade druvan längre. Den hade dessutom gått under namnet Pribidrag, så den var väldigt svår att lokalisera. Men senare fick vi veta att Pribidrag var densamma som Crljenak Kaštelanski som dessutom även gick under namnet Tribidrag.

Efter många turer och decennier av forskande, lyckosamma möten, nya forskarrön och inte minst nya verktyg för att studera ursprung underlättade. Carole Meredith menar också att hon kunde ta hjälp av det sätt som just kriminaltekniker använder sig av i exempelvis gamla mordfall.

– Det roliga och som jag gärna trycker på, berättar hon, är att vi med hjälp av denna druvas ursprung faktiskt lyckas fylla flera luckor i vår egen vinhistoria. Från Dalmatien i Kroatien, via Apulien och namnbytet till Primitiva till Kalifornien och Zinfandel. En resa helt enkelt. Och nu en resa tillbaka, till ursprunget. Redan första gången jag var i Kroatien, för en handfull år sedan, var det inte många producenter, inte ens i Dalmatien, som ägnade den gamla druvan något större intresse.

Idag, nyss hemkommen från en vinkonferens i Split i Dalmatien, är intresset rekordstort och redan nu ser vi flera viner på druvan, med tydlig exponering på etiketten: Tribidrag, så kallas den idag. För nu skrivs ett nytt kapitel i druvans historia.

Spännande viner från Kroatien:

Trapan Nigra Virgo Revolution
2014
Trapan Nigra Virgo Revolution
Inslag av multna löv i doft, skog, jordig ton, mogna bär, mörka körsbär, choklad och vanilj. Balanserad smak, mycket rödfruktiga toner, frisk med inslag av svarta vinbär, mogna bär med liten sälta och aningen eldig i avslutet.
750 ml - 13% -
188 kr

Vinarija Milos Milos Plavac
2016
Vinarija Milos Milos Plavac
Jordig ton, lite bränd, utvecklad med tydligt fatinslag, mogna mörka bär, körsbär i eldig stil. Balanserad i utvecklad stil, inslag av kaffe, pepprig ton, beck, soja med lång, torr eftersmak och tydlig
fatton.
750 ml - 13% -
158 kr

R6 Riserva
2013
R6 Riserva
Fruktig, mörka bär i doft, skogsbär med lite fruktsöt ton, inslag av mogna lingon, fat i ungdomlig stil. Balanserad smak med julkryddiga toner, örtig, kardemumma, torr med viss sträv karaktär och frukt.
750 ml - 13% -
159 kr

Degrassi Contarini Merlot Riserva
2008
Degrassi Contarini Merlot Riserva
Fruktig, inslag av mint, eukalyptus, fruktig ton med inslag av fat och en eldig ton. Balanserad med bärig karaktär, torr, lite mynta, örtiga inslag, eldig med vitpepprig ton och bra bärig karaktär.
750 ml - 13.50% -
299.00 kr

Kozlovic Teran
2015
Kozlovic Teran
Mycket fruktig i doft, björnbär, närmast syltig, mogna bär, aromatisk med inslag av vinbär. Aningen bitter initialt, fruktig med liten kvistig kärv ton, inslag av kaffe med eldigt avslut.
750 ml - 13.00% -
189.00 kr

Korta Katarina Plavac Mali
2008
Korta Katarina Plavac Mali
Tydlig mognadstoner i doft, inslag av fat, kola, rök, ceder, mogna körsbär, cigarrlåda. Balanserad, liten fruktsötma, mognadstoner i smak, kokos, vanilj, eldig ton och en pepprighet i avslut.
750 ml - 15.00% -
289.00 kr


Du kanske även vill läsa dessa

Tio riktigt bra italienska viner

Tio riktigt bra italienska viner

Italien visar att det knappast är en tillfällighet att landet dominerar den svenska rödvinsscenen. Vinguiden har provat åtskilligt italienskt och imponeras över både mångfald och kvalitet. Vi har pl..

Läs mer
Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Itali..

Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Itali..

Svenskarnas kärlek till italienska viner fortsätter vara stark. Landet har över en fjärdedel av marknaden på det svenska monopolet då drygt 56 miljoner liter italienskt vin inhandlades på Systembola..

Läs mer
Fem spännande vita viner från Piemonte

Fem spännande vita viner från Piemonte

Rött, rött och rött. Det är så vi ser Piemontes vinutbud. Men då glömmer vi mer än hälften av utbudet. Som är vitt. För här finns strålande vita viner. Visst är det så att vi föreställer oss ett kra..

Läs mer
Ikondruva visade vägen för kaliforniskt vin

Ikondruva visade vägen för kaliforniskt vin

Hade den inte funnits hade den kaliforniska vinindustrin varit tvungen att uppfinna den. Vi pratar naturligtvis om Zinfandel, USA:s ikon i vinvärlden och den druva som var startskottet för Nya värld..

Läs mer
Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Bland orkidéer, olivträd, böljande kullar och vetefält som lyser som solen är Toscana mer än bara en fröjd för ögat. I sorlet av storslagen kulturhistoria är det imponerande landskapet också hemmapl..

Läs mer
Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda tal..

Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda tal..

Vi svenskar har en förkärlek för italienska viner, nästan en tredjedel av vinet vi köper på Systembolaget kommer nämligen från Italien. Och nu har vi en ny, spännande italienare att stifta bekantska..

Läs mer