Svagt rodnade rosa viner från Kalifornien, kan det vara något att ha i vinglaset? Meningarna går möjligen isär, men helt klart är att roséviner från USA går hem. Även i Gamla världen.
Rosétrenden håller i sig, även om försäljningssiffrorna sjönk en smula under sommaren 2017. Många menar att det har endast med den trista sommaren att göra, att vi är mindre benägna att dricka rosa vin när termometern inte når upp över 15 grader en sensommardag.
I Sverige konsumerades det lite över 8 miljoner liter rosévin under juni till augusti sommaren 2016. Förra året låg konsumtionen på lite drygt 7,5 miljoner liter, en nedgång med nästan fem procent. Men sifforna får ändå sägas vara ett bevis på att rosévinskonsumtionen håller i sig. Och nu väntar vi med spänning på årets siffror, med tanke på den fantastiska start sommaren 2018 fått.
Nu hittar vi i Norden spännande roséviner från fler länder. Visst är Provence med sitt ljust rosa vin i topp när det kommer till renommé, men fler och fler områden blir intressanta. USA inte minst. Och här är det annorlunda.
Blush Zinfandel, huvudtema sedan många när man ska tillverka rosévin i Kalifornien, har ofta kritiserats för sin saftliknande karaktär. Och det är klart, Made in USA betyder ibland överdrifter även inom vinnäringen, överextraktion och en hel del sötma, all inclusive, mer än bara terroir.
Tillverkning, varianter och priser – lär dig allt om rosévin här
Bakom dessa storsäljande rosa viner finns nämligen en hel del kvalitetsviner tillverkade på allsköns druvor och inte bara Zinfandel och här liksom i många andra vinproducerande länder hittar vi nya uttryck. Pinot Noir har väckt uppmärksamhet och är idag en flitigt använd druva, liksom Grenache och Cabernet Sauvignon. Samtidigt finns de som gärna blandar i lite gröna druvor i vinet… Det är ett steg mot kvalitet på ett mer modern, internationellt klingande sätt, då mycket av USA:s roséviner konsumeras på hemmaplan.
Att meningarna går isär om vinet är därför inte så konstigt för visst har många viner från Nya världen, med USA som ett slags progressiv fanbärare, haft fokus på fruktiga viner. Men frågan är hur mycket frukt vi orkar med.
Men liksom i stora delar av vinvärlden, ser vi att producenter i USA och Kalifornien idag svänger pendeln mot matorienterade viner med bättre komplex karaktär, nedtonad, mer elegant fruktighet än tidigare.
USA i allmänhet och Kalifornien allra helst har liksom tyskarna med sina halvsöta, enkla viner som sköljde över vinmarknaden för 20 år sedan, även dem ett rykte att tvätta bort. Och det gör de bäst genom att påvisa mångfald, kvalitet och just orientering mot matbordet. Nu har vinet visserligen haft sin betydelse, som nationalklenod inte minst, allt sedan början på 1970-talet då den kaliforniska vinproducenten Bob Trinchero på Sutter Home lanserade en ljust röd Zinfandel under etiketten White Zinfandel.
Han fick, möjligen, lite oväntad draghjälp av ingen mindre än Jancis Robinson, brittisk journalist och redan vid denna tid en av de mest betydelsefulla vinskribenterna världen över. Hon menade att vinet var en sensation, i synnerhet ur ett marknadsföringsperspektiv.
Bob Trinchero var nu inte först ut med ett rosa vin på den kaliforniska ikondruvan Zinfandel, men hans sätt att marknadsföra vinet blev bara det en bit amerikansk vinhistoria. År 1980 såldes det sammanlagt 300 000 flaskor white zinfandel av de kaliforniska producenterna, möjligen inte mycket att skriva hem om. Men bara sex år senare konsumerades hela 18 miljoner diton.
Med ett annat, mer långsiktigt perspektiv, menar många att detta samtidigt var räddningen för en stor del av planteringen av de äldre vingårdarna med Zinfandel-rankan.
Blush, rodnad på svenska, är en term som lanserades i Kalifornien. Zinfandel är nu inte upphovet till vintypen, utan snarare Cabernet Sauvignon. Också detta på 1970-talet, då den amerikanska vinskribenten Jerry Mead befann sig hos Mill Creek Vineyards där man hade tillverkat en blek röding på just Cabernet Sauvignon som de ville kalla för White Cabernet. Icke då, tyckte Jerry Mead, som istället föreslog Blush Cabernet. Resten är vinhistoria.
Blush, white, Zinfandel eller Cabernet Sauvignon, oavsett vad det rosa vinet nu kallas, är det idag ett helt annat vin än på 1970- och 80-talet. Oftast. De flesta sockersöta varianterna har skrivit ur sig själva från vinhistorien och nu lyfter den kvalitetsorienterade vinnäringen istället fram de torra, eleganta, friskt fruktiga vinerna med påtaglig matorienterad attityd.
Kalifornien har dessutom fått konkurrens, enorm konkurrens när det kommer till rosa viner. Det handlar främst om Oregon, Pinot Noir-land på den amerikanska västkusten, och Washington med sina svalodlade blå druvsorter som genererar ett helt annat rosa vin. Och som faktiskt har lättare att väcka uppseende internationellt. Vinerna är knastertorra, torrare än det torraste kaliforniska vinet. Och det är ju precis detta vi vill ha. Något som man i Kalifornien naturligtvis är medveten om. Alltså, vin för olika marknader i kontrasternas och möjligheternas land. Nu ställer man in siktet.
Torr, torrare, torrast, en mångfald som visar att inte bara kompetensen att tillverka kvalitetsviner finns. Man har också duktig koll på marknaden. Två detaljer som gör Kalifornien vidunderligt intressant ur ett konsumentperspektiv.