HEM

Veganskt vin – bluff eller etisk angelägenhet?

Veganskt vin har kommit att bli ett omtvistat begrepp. När fler och fler blir veganer är det viktigt att dessa erbjuds veganviner. Men finns de verkligen och i så fall vad är ett veganskt vin? Eller är det, som vissa hävdar, en bluff?

Vin är tillverkat på druvor, alltså redan i sig en produkt från växtriket. Då borde allt vin vara veganskt, eller? Riktigt så enkelt är det dessvärre inte. För många viner kan faktiskt innehålla mer än jäst druvmust.

Nu är det inte så att man kryddar sitt vin med allehanda produkter, utan dessa används som en del i processen, ofta så kallade beredningsmedel eller processhjälpmedel. Det kan finnas spårämnen kvar i vinet, då i mycket små mängder, men samtidigt tillräckligt stora för att allergiker kan reagera. Därav den relativt nyligen införda regeln att viner som innehåller sulfiter där mängden överskrider 10 milligram per liter också måste upplysa om detta på etiketten. Sedan 2012 ska vintillverkarna också märka ut om vinet även innehåller allergenerna ägg- och mjölkprotein som klarningsmedel.

Men sedan tar det stopp.

Vinindustrin är generellt mycket förskonad av regler när det kommer till innehållsdeklaration. Detta har i sin tur lett till spekulationer om vad vinet egentligen får och kan innehålla. Och visst, det finns listor på flera ämnen som används i vintillverkning, så kallat önologiskt tannin och vinsyra är bara några exempel på dessa ämnen.

Blod eller räkskal att filtrera vinet med

Men animaliska produkter i vinet, kan det stämma? Jo, det kan det. Ibland. Långt ifrån alla använder sig utav det. Det finns alternativ. Under vinets jäsning bildas proteiner som gör att vinet blir grumligt och att det ibland kan uppstå så kallade slöjor i det, proteinslöjor. Detta vill man få bort och då kan man använda en rad ämnen: äggvita, kasein som är en proteinkälla från mjölk, husbloss som man får av fiskars simblåsor eller kitosan som utvinns ur räk- eller krabbskal. Det har också tidigare använts blodplättar som har samma bindande funktion. Detta är idag emellertid förbjudet inom EU.

Ingen direkt önskelista för en vegan, med andra ord. Men vilket är då alternativet? Ett finmaskigt filter som gör det enkelt att filtrera bort proteinet med. Detta blir också allt vanligare. Leran bentonit och ärtprotein går också att använda där det förstnämnda är tämligen vanligt.

Nu finns det ingen övergripande officiell certifiering som har dragit upp riktlinjer för detta med veganviner, men det är på gång, även om det är oklart när exakt en sådan kan sättas i bruk. Det finns flera mindre organisationer men alla har lite olika regler för veganskt vin. Tills vidare får vi lita på att producenterna skriver ut att det är vin tillverkat utan att animaliska produkter ska ha använts.

Veganvänligt hellre än veganskt

Samtidigt finns de dem som är mycket skeptiska till begreppet veganskt vin och menar att samtligt vin innehåller rester från djur. Idag talar alltfler hellre om veganvänliga viner.

– Veganskt vin är årtiondets bluff. Det är omöjligt att tillverka eftersom du har småkryp överallt i ett vineri, i ståltankarna, i fat, i rören och dessa kryp, allt från skalbaggar till spindlar hamnar i vinet under processen. Sedan filtreras de bort.

Det förklarade en tysk vinproducent jag träffade för någon månad sedan. Han menade samtidigt att han gillar idén, men att man knappast kan marknadsföra ett vin som veganvin med gott samvete.

Men hur gör man då som vegan? Det finns lite vägledning, ekovin är en sajt där man listar veganvänliga viner som finns på den svenska marknaden. Och i väntan på att Systembolaget märker ut veganviner som de lovat att göra, får man helt enkelt höra av sig till leverantörerna eller producenterna av vinerna.

fakta


Tips på veganviner, alltså viner som klarnats utan animaliska produkter:

Du kanske även vill läsa dessa

Sverige långt efter med veganmärkning av viner

Sverige långt efter med veganmärkning av viner

Veganskt vin är på modet. Det är företrädesvis en ung målgrupp som är nyfiken. Samtidigt växer begreppet internationellt och det ställs krav på en enhetlig märkning. Men här är Sverige på väg att ha..

Läs mer
Vegetariskt når kökskonst på hög nivå

Vegetariskt når kökskonst på hög nivå

Vegetariskt och fine dining har sällan nämnts i en och samma mening. Men efter besök på finkrogen Rutabaga faller allt på plats. Här samsas vegetarisk mat, veganska viner och en strålande kökskonst...

Läs mer
Bästa kombon vegetariskt & vin

Bästa kombon vegetariskt & vin

Hälsans tider, veganskt, vegetariskt eller eko. Paletten har aldrig varit så stor som nu. Vad sägs om riktigt bra vintips till fem mycket smarriga vegetariska rätter? En bästalista, helt enkelt. Pyt..

Läs mer
5 fakta du inte visste om veganskt vin

5 fakta du inte visste om veganskt vin

Har du också fått upp ögonen för veganskt vin? Lär dig mer med dessa fem intressanta fakta om veganska viner. 1. Lera istället för animaliska produkter Animaliska produkter används för att klarna oc..

Läs mer
Systembolaget börjar med märkning av veganviner

Systembolaget börjar med märkning av veganviner

Intresset för veganprodukter blir allt större. Även bland vinkonsumenter. Därför har Systembolaget nu bestämt att det ska vara möjligt att söka på ordet vegan bland sortimentet. Veganskt vin har upp..

Läs mer
Podd: Veganvin – vad handlar det om?

Podd: Veganvin – vad handlar det om?

Vi hör allt oftare talas om uttrycket “veganvin”. Vad är det egentligen? Är veganvin detsamma som naturvin? Är vinet ett resultat av ökad klimatmedvetenhet eller ett aktivt ställningstagande? Hur på..

Läs mer