Han är mannen som tillsammans med sina vänner visat att toscanskt vin visst går att tillverka i Sverige. Han äger också ett av vinvärldens största hjärtan där passion och glöd möter mod och envishet. Välkommen att möta Johan Zälle, vinmakaren, sommelieren, musikern och skjutjärnsentreprenören från Högberga Vinfabrik.
Johan Zälle beskriver hur hans väg in i den italienska vinbranschen var lite av en slump. När han stod med ett nyrenoverat hus i Enskede och en chans att äntligen kunna slappna av bestämde sig hans fru nämligen för att: “här kan jag inte bo resten av livet”, och gav honom alternativen Frankrike eller Italien att välja mellan. Valet var enkelt, det blev Italien, och på den vägen är det.
I Toscana behövdes inte hans formgivarkunskaper. Istället började han bära stenar, gräva gropar och hjälpa vinbönderna, och fick på kuppen lära sig massor om vin.
– Innan kunde jag bara tre viner: rött, vitt och Chateauneuf-du-Pape, säger han med ett skratt när han beskriver resan som gjort att han ägnar sitt liv åt att förädla de toscanska druvorna.
Tanken var aldrig att det skulle bli så här stort, en sådan hög nivå, förklarar han vidare om den oväntade vändningen från att göra vin i sin mormors garage på Tyresö till att han fick kontakt med Högberga gård och vinfabrik. Med en seriös vinfabrik som stöttade hans vilda idéer lyckades han tillsammans med sin barndomsvän Per Hallgren ta Toscana till Sverige, genom att transportera druvorna de 250 milen från Italien till Högberga, där de blir till vin. I tolv år har de båda vännerna nu arbetat hårt på att lära sig allt om vintillverkning från scratch. Och de har gjort det bra, så bra att de nu börjat exportera tillbaka vinet till Italien igen.
Med stolthet i rösten presenterar Johan Zälle om sin vinkollektion, med bland annat Högberga Blend, ett cabernet sauvignon-dominerat vin och Högberga Merlot, vars namn skvallrar om den huvudsakliga druvsorten. Men det är inte bara själva vinmakeriet han är stolt över. Entreprenören Zälle får ständigt nya idéer att utveckla verksamheten. Idag är provsmakningarna på Högbergas vinfabrik uppskattade och kända bland vinkunniga i hela landet, men även hos privatpersoner, vilket han tror att de till stor del har språket att tacka för.
– Ofta har folk varit på vingårdar runt om i världen och fått höra allt på bruten engelska, men här pratar vi svenska, vilket gör att allt kan få en ordentlig förklaring.
Förutom det nischar Högberga vinfabrik in sig på att låta besökarna vara aktiva i tillverkningen. Provsmaka under process, tappa upp vin ur ekfat och framförallt, skapa egna viner.
– Högberga är unika i detta.
Med vintillverkningen tycks Zälles rastlösa själ också äntligen ha fått ro, och fler byten av yrken ska det inte bli. Inte heller har han några planer på att dra sig tillbaka.
– Jag känner mig fortfarande som tjugosju, i pension kommer jag aldrig gå. Jag får dö på vinfabriken, säger Johan Zälle nöjt.
Johan Zälle och Michael Anderquim i Ett bord för två.
Textbearbetning: Vendela Bjurberg
74797 Ribas Negre 2012 D.O Binissalem Mallorca 159 kr
30954 Högberga Merlot 2013 198 kr