Han har blivit belönad med Hans Majestät Konungens medalj och skålat i champagne med Greta Garbo. Men framför allt har han en av våra största kunskapsbanker inom gastronomi, gästgiveri och måltidskunskap. Möt vår gäst i Vinguidens podcast “Ett bord för två” – den folkkära mat- och vinkännaren Carl Jan Granqvist.
För Carl Jan Granqvist har måltiden och drycken alltid haft en central del i livet och gastronomin har blivit en livsstil snarare än ett arbete. I podden berättar han passionerat för Michael Anderquim om hur han upplever att samvaron över en måltid skapar utrymme för samtal om såväl lycka som sorg, och hur de mest obekväma ämnena kan lättas upp mellan tuggor och klunkar. Och till mat och samvaro hör också vin.
Själv växte han upp i en familj där det var självklart att även barnen skulle få smaka när det väl bjöds på vin. Kanske var det en naturlig reaktion från pappans sida, efter att han själv vuxit upp med en helnykterist till far.
De tidiga vinklunkarna vid hemmets kalasmiddagar var dock inget som Carl Jan uppskattade särskilt mycket, utan hans vinintresse startade efter att ha blivit dumförklarad i och med svårigheter i skolan, och fått diagnosen dyslexi. Hans far, som jobbade som överlärare och var fullkomligt besatt av pedagogik, visade sonen att läsandet inte var den enda källan till lärdom och lyckades därigenom skapa ett intresse för att ta in kunskap genom andra sinnen, däribland genom lukt och smak.
– Jag tänkte fortfarande att jag var dum, men att jag ändå måste kunna hitta något jag är bra på, vilket gjorde att jag då bestämde mig för att lära mig vin, berättar Carl Jan Granqvist, men förklarar sedan vidare att den riktiga passionen kom långt senare.
– Det var under en resa till Bordeaux och Saint Emilion som jag slog mig ned i en trädgårdsgunga med ett glas vin. Min vän satt bredvid och vänstrade med en söt flicka och halsade sin Soutard, och på något sätt skapade det en så stark emotionell rivalitet att varje del av vinet gick in i min kropp.
För svenskarna blev Carl Jan Granqvist riksbekant i mitten på 80-talet, när han spelade in tv-programmet “Levande livet” tillsammans med kollegan Knut-Christian Gröntoft. Det var från början menat som seriösa konsumentupplysningsavsnitt men utvecklades snart till ett rent underhållningsprogram där de två männen, iklädda sommeliermundering, satt och smuttade på vin i en källare. Programmet tog svenskarna med storm!
Själv tror han att programmet kom rätt i tiden och menar att vinintresset i landet satte fart just då och sedan dess har varit revolutionerande.
– Från att det i mitten av 80-talet fanns åtta sorters champagne och 400 viner på Systemet finns det idag 400 sorters champagne, 8 000 olika viner och vi är det land i världen som dricker mest champagne per capita.
I podden bjuder Carl Jan Granqvist Michael Anderquim på sitt eget vin “Carl Jan Röd Bordeaux” som han beskriver är så klassisk en röd bordeaux kan vara. Vinet är tillverkat av familjen Perromat, som Carl Jan kom i kontakt med första gången på 70-talet då han besökte Lennart Engströms Michelin-prisade restaurang Le Copenhague i Paris och beställde samma vin som president Mitterrand.
Att Carl Jan Granqvist idag väljer ett bordeauxvin är ingen slump. Han vill att svenskarna ska hitta tillbaka till det klassiska bordeauxvinet, som han tycker att de förlorade när jordbruksminister Margareta Winberg i mitten av 90-talet uppmanade till bojkott av franska viner, som protest mot deras kärnvapenprov.
– Det här är mitt bidrag för att ändra på det.
Carl Jan Granqvist och Michael Anderquim i ett bord för två
70185 Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2012 271 kr
83326 Carl Jan Röd Bordeaux 2011 130 kr