Våren 2017 reste Vinguiden till Rhône. Johan Franco Cereceda och Michael Anderquim besökte under en intensiv vecka ett otaligt antal producenter och hann få en riktigt bra överblick över var Rhône står i dag. På många sätt var det en resa som bjöd på överraskningar, ofta över hur bra vinerna var och att många fortfarande är okända. Det kanske blir ändring på det. Vinerna har generellt en riktigt bra prisvärdhet och är inte sällan förträffliga att ställa på matbordet.
Så slå följe, lyssna på podden vi har spelat in där vi tar er med på resan i kronologisk ordning. Nedan hittar du en karta som visar platserna vi besökte och några bilder från resan. Håll fortsatt utkik på Vinguiden.com där vi under hela hösten lägger upp nya artiklar, webb-TV- inslag och vintips från Rhône.
Ett av världens kanske mest kända vindistrikt, inte minst tack vare att man specialiserat sig på rosévin. Och vilket rosévin! Mörkt rosa, fylligt, matorienterat med komplex karaktär och gärna minerala toner. Dessutom jobbar många producenter vingårdsorienterat. Appellationen ligger väster om Avignon i södra Rhône, är tämligen liten, 900 hektar och har den typiska jordmånen i området, knytnävsstora stenar som alstrar värme.
Viktigaste blå druvor: Grenache, Cinsault, Mourvedre
Viktigaste gröna druvor: Bourboulenc, Clairette
Domaine Maby
En av de mest spännande producenterna som gör komplexa roséviner, ett som även legat på fat, Libiamo. Jobbar också mycket med de olika jordmånerna och gör intressanta diton där man blandar druvor från alla dessa jordmåner.
Domaine Maby
Andra producenter vi besökte:
Domaine de la Mordorée
Domaine de Rocaliere
Les Vignerons de Tavel
Château de Manissy
Domaine Alain Jaume
Okänt och i skuggan av… ja, de flesta andra appellationer i Rhône. Det kan även vara en styrka. Ligger strax norr om Tavel, fortfarande väster om Avignon. Lirac är även ett av få distrikt som producerar både vitt, rött och rosé. Vi hittar lite drygt 700 hektar vinodlad mark i Lirac, som har ett Medelhavsinfluerat klimat. Jordmånen är liksom i övriga södra Rhône mycket stenig och utgörs av les galets, som stenarna kallas.
Viktigaste blå druvor: Grenache, Cinsault
Viktigaste gröna druvor: Grenache Blanc, Bourboulenc, Clairette
Château de Montfaucon
Fantastisk egendom som drivs av slottsherren Rodolphe de Pins, rena orkanen till vinmakare. Som delaktig i Liracs vinråd jobbar han intensivt för att området ska bli mer känt men även för att producenterna ska anstränga sig för att dels komma ut på en vidare marknad och dels producera viner som behåller ursprungstypiskheten.
Château de Montfaucon
Andra producenter vi besökte:
Domaine Lafond Roc Epine
Cave de Rocca Morra
Dauvergne & Ranvier
Maison Ogier
Om västra Rhône är platt är östra delen raka motsatsen, där vi hittar appellationen Gigondas på 1 200 hektar som ligger upp mot bergen, ännu lite längre från Medelhavet, vilket ger ett svalare klimat. Det är vackert, med fantastiska små bergsbyar, inte minst i Gigondas, och vi hittar vinodlingar som är branta, mycket branta. Området, som är ett av de mest kända i södra Rhône, producerar också fantastiska röda viner. Nu är vinet komplext, fylligt, smakintensivt och med minerala toner. Storslaget, helt enkelt. Gigondas producerar inga vita viner, men en liten del roséviner, omkring en procent av produktionen.
Viktigaste blå druvor: Grenache, Mourvedre, Syrah
Domaine Pierre Amadieu
Här tror vi på terroir och inte på marknadsanpassning. Orden är Pierre Amadieus, på egendomen med samma namn. Hans vision täcker in hela området och han pratar inkluderande, om alla producenter i området. Inte i egen sak, med andra ord. Och det gör han rätt i, för det är ett område med enorm potential.
Domaine Pierre Amadieu
Andra producenter vi besökte:
Domaine Bosquets
Domaines des Bernardins
Mytomspunnet område som ligger som en amfiteater mot floden Rhône i öster. Här produceras endast röda viner och de gör det på Syrah. Vi befinner oss alltså i norra delen, alldeles nordväst om Valence. Klimatet är en blandning av Medelhavsinfluerat och inlandsklimat, jordmånen är karg, vilket ger kraftiga, mycket kraftiga viner. Cornas är en av Frankrikes minsta appellationer och mäter endast 145 hektar. Samtliga vingårdar i Cornas ligger i ett sammanhängande område, icke desto mindre är det stor skillnad på vinerna från både vinodlingar och producenter i området, något som gör Cornas extra spännande. Vad de har gemensamt är komplexiteten, strävheten och att vinerna bör lagras innan de korkas upp.
Viktigaste druva: Syrah, som också är den enda tillåtna inom appellationen
Vins Jean-Luc Colombo
Kanske den producent som betytt mest för det moderna Cornas, eller som åtminstone har lyft fram Cornas viner på den internationella marknaden. Producerar intressanta vingårdsviner med hög lagringsbarhet och där druvtypiskheten och ursprunget blir mycket tydligt.
Vins Jean-Luc Colombo
Andra producenter vi besökte:
Domaine Courbis
Domaine André Voge
Domain Durand
Paul Jaboulet Ainé
Nästan längst upp i norra Rhône, känt för sina kraftiga röda viner på Syrah, hittar vi Condrieu. Här tillverkar man istället fylligt, vitt vin med inslag av tropiska frukter och med en närmast glycerisk känsla. Det handlar om viner på Viognier, en av de mest aromatiska gröna druvorna. Att vinerna blir så bra i Condrieu har att göra med klimatet och med den karga jordmånen, men beror även på att producenterna jobbar mycket återhållsamt med volym och istället satsar på kvalitet. Priserna blir därefter, men det är stora viner vi har framför oss i glaset.
Viktigaste druva: Viognier, som också är den enda tillåtna inom appellationen
Domaine du Monteillet
Spännande kvalitetsproducent med en egendom belägen högt upp med makalös utsökt över floden Rhône. På den gamla bondgården produceras fruktstinna vita, fylliga viner med klart tropiskt överflöd. Producenten överraskar även med att plocka fram äldre viner, som visar att vinerna faktiskt kan lagras, under rätt omständigheter.
Domaine du Monteillet
Annan producent vi besökte:
Domaine Christophe Pichon
Mer om Rhône:
Reportage: Rhône – mångfald med hög kvalitet
Reportage: Gigondas – terroir hellre än marknad
Reportage: Lirac skriver nytt kapitel
Aktuellt: Diffust vinområde med stor potential
Vintips från Rhône
Webb-tv: Senaste nytt från Gigondas