HEM

Bygga egen vinkällare?

Tillbaka från trevliga dagar i solen på Mallorca innebär att vinförrådet fått nya ”inneboende”, det blir lätt så när besöken på bodegor och vinbutiker lockar med finfina dryckessouvenirer att ta med hem. Passande då att mailboxen är fylld av frågor från er angående förvaring av vinflaskor hemma, det vill säga HUR de ska förvaras och i vad:

”Ska flaskorna förvaras liggandes eller ståendes?”

Om jag börjar med att svara på frågan från Maria Svanberg i Örebro, den om flaskor ska förvaras liggandes eller ståendes, så är svaret ”både och” – det vill säga, det beror lite på syftet med ditt sparande. Rent generellt kan man säga att liggandes är att föredra då flaskorna är tänkta att långtidslagras. Detta för att vinet då kommer i kontakt med korken vilket gör att korken hålls fuktad och inte riskerar att torka sönder, utan håller flaskan tät från luftintrång. Något som är viktigt då syret gör att vinet åldras fortare. Ska vinerna drickas inom kort så kan de bli ståendes – inga problem. Är det dessutom skruvkok på flaskan så är ”korktorkningen” mer eller mindre utesluten.

”Inbyggt vinställ vid diskbänken eller fristående hylla?”

Anna-Stina Persson, Nynäshamn undrar om vinstället i köket ovanför diskbänken är en bra förvaringsplats, och där kan väl svaret sammanfattas med ett rungande Nej! Om vi bortser från att de flesta inbyggda vinhyllor och ställ i köksmiljö mer eller mindre är tänkt som ren designeffekt så är det ingen effektiv lösning för förvaring av viner. Dessa hyllor/ställ är oftast placerade vid spisen eller vid ett fönster. Värme och ljus är inga goda kamrater till viner som placeras i sådana miljöer. Mitt råd är att hellre lägga tomma flaskor eller snygga presentförpackningar i dessa fack – eller ta bort dem helt. Jag har varit gäst i många hem där det legat finfina Bordeauxviner från 80-talet slarvigt placerade vid spishällen och intill det stora köksfönstret där solljuset flödat in och solkatterna lekt tafatt i de åtråvärda Chateau:erna som förmodligen utvecklats till icke gångbar vinäger om de skulle vilja öppna flaskan.

”Jag tänkte bygga en vinkällare – vad bör man tänka på?”

Med det ökade vinintresset hos oss svenskar är det faktiskt så att det blivit lite av en statussymbol att kunna säga att man har egen vinkällare. Thomas Jansson, Nykvarn & Rune Lundberg, Gävle frågar om man måste bygga den under jord, helst utomhus. Och hur gör man om man inte har tillgång till kallt källarutrymme eller liknande?

Nej, det behövs inte att man gräver upp tomten i jakten på svala jordutrymmen, eller för den delen hivar ut frugans syltburkar från kallförrådet. Ett garage kan fungera bra, eller en undanskymd garderob i en bottenvåning i huset eller liknande. Däremot är temperaturen viktig och optimalt brukar man säga att en vinkällare bör hålla runt 12 grader för att vinet ska må som bäst. Har man nu inte möjlighet att kontrollera detta utan får lita till vad säsong och årstid bjuder så är det väl i grova drag så att mellan 5-15 grader fungerar – så länge det inte blir för stora och snabba svävningar mellan graderna.

Luftfuktigheten är också viktig och i en vinkällare ska det inte vara för torrt eller för fuktigt. Runt 70% luftfuktighet brukar rekommenderas. Att det finns bra ventilation är också viktigt, inga vibrationer som uppstår från maskiner i rummet eller i närliggande utrymmen. I ett garage/förråd eller källarvåning kan till exempel en värmepump, oljepanna, bil eller motorcykel som ska parkeras skapa friktion och vibration. Tänk även på om hyllorna pallar för den tyngd som flaskorna ackumulerat skapar – det vore ju väldigt tråkigt om allt föll ihop som ett plockepinn efter en tid … Välj om möjligt den norra delen av källarplanet om du bor i hus, eller om du bor i lägenhet: en garderob som ligger mot en norryttervägg. Solvärmen tar minst i detta väderstreck. Glöm inte att temperaturen är kallast/lägst mot golvet – ha därför extra koll på detta sommartid.

Är din tanke att din vinkällare ska vara tillräckligt stor för att vistas i, det vill säga du tänker nyttja den som din ”mancave” eller som en extra effekt då du öppnar några av dina fina viner och kanske vill imponera på ditt sällskap – så är sunt förnuft att rekommendera. Kanske en vinkyl till de mest värdefulla godsakerna är ett bra komplement till de andra flaskorna som mer ligger ”for show” för att skapa en visuell upplevelse tillsammans med miljön. En klassisk sådan är stearinljus, vintunna, vinlådor, stolar, bord etcetera. Idag är modernare varianter vanligare – glasdörrar, luftfuktare, inbyggda spotlights med dimmerfunktioner, små högtalare som bjuder på lekfulla jazzåttor emedan humidoren håller koll på de dyrbara cigarrerna. Gör den till en plats du själv vill vara i, då ökar sannolikheten att vinupplevelsen blir lyckad. Vilka viner som du ska förvara i din vinkällare är upp till dig, och jag lovar återkomma fler gånger med tips om hur du kan tänka kring detta.

vgsomm-bild

Egna favoriter bland nysläppta årgångar som lagts undan för lagring är:

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet
2022
Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet
Trotjänare från Australien som med ny årgång visar på kraft, dominans och djup som vore det en intellektuell människa jag satt mig till bords med. Massor av doft i form av mörka frukter, svarta vinbär, choklad och fat. Typiska unga Cabernet-toner då årgången är ny och där smaken känns eldig och stor. Tydliga tuffa egenskaper som med några år i källaren kommer att balansera upp sig och skapa den läckra elegans som vi är vana vid. Bra pris på ett vin som smakar ”dyrare”.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Contraste Tinto
2012
Contraste Tinto
Portugisiska röda viner har bra lagringspotential, i synnerhet om de är från Douro och innehåller den ”heliga treklövern” – det vill säga druvblenden Touriga Nacional, Touriga Franca och Tinta Roritz som utgör basen för portvinstillverkning. Mycket kraft redan nu, solvarm fruktighet som känns direkt på näsan, mörka körsbär, kryddig örtighet och i smaken återfinns de mörkare körsbären, skogsbär och efter 18 månader på franska ekfat så uppenbarar sig en ton som varsamt klär gommens innervalv tillsammans med de lite strama tanninerna. Lätt pepprigt avslut i finishen. Gott nu då bitar av nöt, fläskfilé och rotfrukter åker fram på vårgrillen, men tål att läggas undan 3-5 år.
750 ml - 13.50% -
141.00 kr

Felton Road Bannockburn Pinot Noir
2014
Felton Road Bannockburn Pinot Noir
Nya Zeeland är ”hett just nu”, och som du kan läsa i vårt nya utmärkta nummer av VGMAG så görs några av de bästa Pinot Noir-vinerna i Central Otago hos producenten Felton Road. De klassiska Pinot Noir-egenskaperna finns där direkt i form av dofter som kryddighet, hallon, jordgubbar, kanel och ett stråk av ingefära i bakgrunden. Smakpaletten kopierar dofterna men lägger till ekfat efter 11 månader på franska fat. Läckert och elegant i munnen redan nu, finfint till rätter av fågel och lamm. Själv provade jag vinet tillsammans med en fläskfilé i gräddsås vilket blev riktigt bra. Klarar lagring 5-10 år.
750 ml - 14.00% -
349.00 kr

Ruinart Brut Millésimé
2009
Ruinart Brut Millésimé
Som jag sagt förr … stoppa alltid undan en extra flaska champagne då och då för det kommer finnas tillfällen i livet när det är värt att ”unna sig det lilla extra”. Ny årgång – 2009 – från klassiska huset Ruinart är på ingång till hyllan. Alla stora egenskaper som brukar återfinnas i deras cuvéer av Chardonnay & Pinot Noir är på plats. Mycket fylligt, nästan lite ”fet” doft tillsammans med påtaglig frukt. Torrt och fint, markant syra som sig bör och elegant levererat tillsammans med brödighet, nötter, svag citrustoner som minner mer mot apelsin. Årgång 2007 finns kvar på några hyllor runt om i landet – så om plånboken tillåter, varför inte köpa några flaskor av bägge årgångarna och låta tidens tand få göra sitt så kan du jämföra utvecklingen på egen hand. Du blir förmodligen inte besviken…
750 ml - 12.5% -
490 kr