En vindrickares aja-baja!
Jag fick en fråga från en läsare under sommaren som kort och gott löd: ”Finns det några riktiga no no´s som jag som vindrickare bör tänka på”?
Min första spontana reaktion var i stil med:
1. Drick inte för mycket och i fel sällskap.
2. Fall inte i fällan att vinet är bättre/godare/mer prisvärt ju högre alkoholhalten är.
3. Låt inte vinerna förvaras i direkt solljus i ett köksfönster.
4. Låt dig inte luras av hur etiketten ser ut – den säger i princip aldrig något om HUR ditt vin kommer att smaka, däremot finns bra information att hämta på den när det till exempel handlar om druvor, region, slott, årgång, metod etcetera. Dock är design, färg, utformning och stil oftast ”bara ögongodis”.
5. Undvik viner som säljs i Tetra Pak, mousserande vin på burk, sparade slattar som stått alldeles för länge på diskbänken eller som hällts över i tupperware-behållare. Jodå, jag har en väninna som tycker det är ett utmärkt sätt att ”spara vin på”…
När jag efter ett tag funderat på mer fyndiga svar så fastnade jag vid tre andra typiska ”fallgropar”, och ja – jag har själv pladaskat dit på samtliga av dem, innan jag visste bättre.
Så med risk för att klassas som vinsnobb …
Fyll aldrig ditt vinglas upp till brädden
Här har vi väl alla i vår lite novisa ungdom tänkt att ett glas vin är likställt med till exempel ett glas öl. Det vill säga att glaset ska fyllas ända upp för att vi faktiskt betalat för ett helt glas. Om det är snålhet eller okunskap som gör att detta ofog följer med upp i vuxen ålder låter jag vara osagt. Men om syftet är att njuta av ett glas vin ska glaset ALDRIG fyllas upp till brädden. Idag när vinglasen tenderar att bli större och generösare, så pass att de i vissa fall nästan rymmer en hel flaska – så innebär det inte att hela pavan ska ner i glaset!
Främst för att vinet inte ges utrymme att öppna upp sig då syre och luft ska göra sitt i drycken. Att sniffa och snurra är en stor del av vinupplevelsen och skänker än mer värde till dig som helhet. Sedan är det opraktiskt och det är lätt att spilla och söla om glaset är fullt. Tyngden och tajmingen kan spela dig stora spratt i takt med att alkoholen gör sitt i kroppen. Sedan ser det faktiskt himla fånigt ut att sitta där med ytspänning i vinglaset. Punkt!
Recensera inte vinet när kyparen/sommelieren låter dig provsmaka vinet vid bordet
Det här är oftast något som vi alla trillar dit på mellan varven. Vi har satt oss till bords på en restaurang och servitören/sommelieren kommer in med det beställda vinet, korkar upp och häller i en första skvätt i ditt glas för att du ska få prova av. Här handlar det INTE om att bestämma sig för vilka smak- och doftegenskaper vinet har, vilka fina aromer och fruktförförelser som uppenbarar sig – och framförallt handlar det inte om att du noggrant och långdraget ska recensera hela den upplevelsen för sällskapet och/eller sommelieren.
Huvudsyftet med att smaka av vinet är för att du ska känna OM det finns någon korkdefekt eller annan skada på vinet som kan ha skett under dess tid i flaskan. Ett snabbt sniff och ett kvickt sörpel räcker oftast. En fin nick mot den som serverar och sedan är det dags att hälla upp. En annan stor missuppfattning med denna procedur är oftast att man genom att få provsmaka det beställda vinet är att det är där och då man avgör om man tycker om vinet eller ej. Så är det inte, oftast förväntas du ta ansvar för vilket vinval du gjort. Däremot är det förstås okej OM den som serverar ger sitt samtycke att du får prova om du gillar vinet, eller om det verkligen passar till den mat du beställt, eller om dennes rekommendation faktiskt motsvarar dina förväntningar. Men då är det ett samspel er emellan som gäller.
Håll aldrig ditt vinglas i själva kupan
Ett vinglas har en lång, stilfull stjälk för att du ska placera din hand just där. Att hålla runt stjälken/foten ser förstås elegantare ut, men gör också att vinets fräschör håller sig längre. Genom att sätta handen/händerna direkt på kupan så kommer din kroppsvärme att överföras till vinet – på så vis blir till exempel ett välfyllt glas mousserande, vitt eller rosévin snabbare kvalmigare i sin upplevelse då temperaturen höjs. I synnerhet då väggarna i dag är ganska tunna i finare vinglas.
Dock ska det sägas, att om ditt syfte är att höja temperaturen i ditt vin – oavsett stil, färg eller druvsort – då kan det vara okej att placera kupan i handen en kort stund, annars är det bra att låta rumstemperaturen göra sitt. Dessutom ser det betydlig elegantare ut när du håller glaset i stjälken och ditt sniff och snurr blir betydligt enklare.
Några av mina sommarfavoriter som också passar utmärkt i höst:
2015
Pichler-Krutzler Riesling Pfaffenberg
Att jag sedan tidigare är svag för vita viner från Österrike är ingen hemlighet, och denna sommar har jag ställt in siktet på rieslingdruvan i alla dess skepnader och ursprung.
En av de stora favoriterna och ett vin som jag återkommit till flertalet kvällar är Pichler-Krutzler Riesling Pfaffenberg 2015 som släpptes i begränsade volymer den 8 juli. Som tur var hade jag lagt vantarna på några flaskor och det är väl värt att dammsuga hyllorna på de som finns kvar i butikerna. Pichler-Krutzler är en ung och spännande vinfirma från Wachau, Niederösterreich. Paret Elisabeth & Erich slog ihop sina kloka vinfamiljskunskaper för några år sedan och har de senaste åren producerat fina och uppskattade viner främst på riesling- och grüner veltlinerdruvorna.
Denna Pfaffenberg 2015 kommer från 40 år gamla stockar och från väl utvalda lägen. Vinet kännetecknas av att den vanligtvis lite ”oljiga och feta” rieslingkänslan inte är lika framträdande i vinet, utan en friskhet och elegant mineralitet är mer påtaglig tillsammans med fruktfräschör och markant syra. Smakmässigt dominerar citronzest, persika och eftersom vinet har en liten sötma i sig väcker det nyanserna av honung och saftiga gröna äpplen till liv på ett smakfullt sätt.
Utmärkt som aperitif då sensommarkvällarna förhoppningsvis fortfarande har en hel del att ge, och passar finfint till asiatiska rätter med liten kryddhetta. Jag har själv njutit vinet till en lite hetare fisk- och skaldjursgryta i sommar där chili, citrongräs och lime speglat vinet fint.
750 ml -
12.50% -
199.00 kr
2012
Firesteed Pinot Noir
För något år sedan besökte jag en vinmässa där jag fastnade vid producenten Firesteed Cellars bord en stund, dels för att personerna i montern var väldigt trevliga, men de hade också förmågan att på ett spännande och intressant sätt berätta om det relativt unga vineriet och dess satsning på sina Pinot Noir-viner i Oregon, USA.
Förutom att vinerna dessutom smakade väldigt bra föll jag för den läckra designen på vinetiketten – där en kraftfull springare reser sig på bakbenen för att markera sin elegans och uttryck. Firesteed är uttrycket för just detta.
Jag har haft tre flaskor av deras Pinot Noir Oregon 2012 hemma och sommarens grillkvällar har utgjort en perfekt kuliss till att plocka vinet när fläskfilébitarna samsats med kyckling och de örtigt kryddade korvarna svettats på gallret. Fina frukttoner av jordgubbar och vildhallon samt en väldigt fin fatton från nio månaders vila på 225-liters franska barriquer.
Beställ och säkra upp höstens pinot-kvällar, eller stoppa undan vinet i vänta på … Det passar fint att lagra upp till tio år.
750 ml -
13.00% -
169.00 kr
Redan under min sommelierutbildning fastnade jag för den spanska vinregionen Priorat nordväst om Barcelona. De kraftfulla och i mitt tycke väldigt uttrycksfulla röda vinerna som får sin särprägel från den rödsvarta skifferliknande Licorellajorden kan tyckas lite otämjbara som unga, men lite omsorgsfullt luftande i karaff brukar öppna upp vinerna.
Pardelasses 2013 bjuder en bukett av dofter som plommon, körsbär och viol som samsas med kryddighet och fat. Smakmässigt jobbar tanniner och syra riktigt bra ihop och låter frukten blomma ut tillsammans med toner av choklad och kaffe. Färgen är härligt mörkt blålila och druvblenden är 50% garnacha och 50% samsó (carginan).
Jag låter mig förföras av Pardelasses-vinet alla dagar i veckan om så vore, i sommar har det passat utmärkt då det grillats nöt och lamm tillsammans med rotfrukter av allehanda slag. Låt inte prislappen skrämma bort dig, tvärtom – för denna peng får du ett stort och gott vin som pryder middagsbordet när vännerna bjuds in till höstens middagar då viltgrytor och annat spännande tillagas.
Att Pardelasses klassas som EKO-vin gör inte saken sämre.
750 ml -
14.50% -
249.00 kr
Monte Rossa P.R. Brut Blanc de Blanc
Som champagneälskare ska det mycket till för att jag ska göra jämförelser av andra mousserande viner med de gyllene dropparna från Frankrikes kanske mest exklusiva vinregion. Men rätt som det är får jag lov att höja ögonbrynen lite extra och ”blicka bredare”…
I Lombardiet, öster om Milano hittar vi Franciacorta, där man satsar stort på att göra mousserande vin enligt den traditionella metoden (champagnemetoden) och gör det med målet att försöka fånga essensen och elegansen från Champagne utan att för den delen glömma bort det unika med de egna lokala förutsättningarna. Man är noga med att inte anses som ”copycats” eller fantasilösa opportunister – nej, tvärtom finns här mångårig kunskap och tradition bakom vinodlandet och vinmakeriet.
Monte Rossa är en spännande producent som lyckats riktigt bra med sin range av mousserande och som nu introducerats på den svenska marknaden. Deras Flamingo Rosé har stått upp fint i sommar som alternativ till dyrare roséchampagner, och Monte Rossa P.R Brut Blanc de Blanc är ännu ett lysande bevis på att det går att producera riktigt bra mousserande vin i champagnestil utan att det blir ett pajjigt kommersiellt försök att rida på Champagnes framgångar.
100% chardonnay där druvorna hämtas från de bästa lägena i 10 olika kommuner i regionen. Varje vingårdsläge vinifieras separat, pressning och jäsning sker i en blandning av ståltank och ekfat. Därefter blandas de samman innan buteljering för en andra jäsning där vinet sedan vilar 24 månader på jästfällningen innan den klassiska degorgeringen.
Torr, fruktig smak där mogna gula äpplen samsas med en fin ton av rostat bröd. Nötter, aprikos och stråk av apelsin gör sig påminda i både doft och smak. Syran är fantastiskt fin där bubblorna leker tafatt på ett elegant sätt.
Den dagen DOCG Franciacorta har viljan, pengarna och de kommersiella krafterna att marknadsföra sina utmärkta mousserande viner kommer många vinälskare att ges chansen att upptäcka något riktigt bra! Monte Rossa P.R Brut Blanc de Blanc som släpptes i våras i tillfälligt parti är faktiskt bättre än många tveksamma standardchampagner som kostar betydligt mer, och slår de mer framgångsrika och populära proseccovinerna rejält på fingrarna.
Vinet finns kvar i vissa butiker runt om i landet, missa inte chansen!
Prisvärt!
750 ml -
12.50% -
229.00 kr
Publicerad: 2016-08-10
Skrivet av: Michael Anderquim