Det verkar som om midsommarhelg och ledigheter är en bra tidpunkt att reflektera över vin och annat som hör därtill. Frågelådan har klingat till allt som oftast och eftersom sommar och semester är tider då vi ägnar oss åt att resa, upptäcka, stanna till och njuta av tillvaron så gör även jag detta genom att botanisera bland frågorna en stund.
Sara Johannesson från Värnamo funderar kring det här med vattnets betydelse för vinet:
”Varför serveras det alltid ett glas vatten till vin när jag är på restaurang, min väninna säger att det till och med är lag på detta?”
Bra fråga tycker jag, vatten och vin hör för mig ihop på ett självklart sätt – precis som Yin & Yang, Helan & Halvan, Gene Simmons & Paul Stanley etcetera.
Till att börja med kan vi stryka att det skulle vara lag på att vatten måste serveras till vin på restaurang, det finns inte skrivet i vare sig restaurang- eller serveringslagar. Däremot kanske man skulle kunna tycka att det vore en god idé. Vin är som du kanske vet vätskedrivande och för att undvika uttorkning är ett glas vatten bra för att återställa den rätta balansen i kroppen redan från början. Sedan fungerar även vattnet utmärkt som ”munskölj” mellan tuggorna om man nu äter mat till vinet, vilket ger både mat och vin mer rättvisa. Salt mat kan förstöra ett vin, söt mat förstärker eventuell strävhet i ett annat vin. Är maten väldigt kryddstark så utsätts smaklökarna för stora påfrestningar och då kan vattnet bli en perfekt utjämnare i munhålan innan man tar den tänkta klunken med vin. Vattnet blir således den perfekta smak- och upplevelsekamraten när mat och vin ska kombineras.
Lägg sedan till att vattnet är bra för att hålla ordning på hur mycket vin man skickar i sig under en måltid eller när vinet ”bara” är tänkt som en sällskapsdryck eller aperitif i den varma sommarkvällen. Är du ute efter att släcka törsten är vinet inte alltid det ultimata valet – det är däremot vattnet!
Uttrycket ”varannan vatten” är superbra på många sätt.
Per-Erik Paulsson i Landskrona frågar: ”Är dekantering av vita viner att rekommendera?”.
Varför inte – brukar jag svara. Unga vita viner vinner precis som unga röda viner på att få luftas en smula, så att aromerna frigörs på bästa sätt.
Sjävklart är det skillnad på unga viner och unga viner – en ”nykläckt” vit Vinho Verde från Portugal vinner lika lite på dekantering som en primeur från Beaujolais. Men pratar vi om riktigt stora viner från Graves i Bordeaux, långlagrade rieslings eller Cru-viner från Chablis eller Bourgogne så är dekanteringen verkligen på sin plats för att hjälpa vinet på traven att öppna upp sig på bästa sätt.
En annan anledning till att dekantera ett vitt vin kan vara att vi oftast plockar ut dem kylskåpskalla till bordet. Ett par varv i karaffen tillsammans med rumstempererad luft gör att vinet värms upp en eller två grader automatiskt och släpper ifrån sig aromerna snabbare när vi möter upp med näsan i glaset. Äldre söta, ädelrötade viner kan dessutom innehålla lite fällning/bottensats som vi inte vill ha i glasen – med en bra dekantering är detta snabbt avhjälpt.
Sedan har jag fått ett mail från Jonny Sjögren i Visby som berättar att han för 10 år sedan var på en vinprovning där ”värdelöst vetande-fakta” hade presenterats och han snappade upp något om ”Hur många vinkorkar som går åt för att fylla Cheopspyramiden”. Men han kommer inte ihåg den exakta siffran och hur man kom fram till detta.
Hahahahaha … Min första tanke var att detta går ju inte att räkna ut, och hur fasen ska jag hitta nödvändig fakta för att lista ut det på egen hand? Men skam den som ger sig tänkte jag och skickade den frågan vidare till en kollega som har ett gigantiskt bibliotek av vinlitteratur och annat spännande i ämnet. Han skickade mig ett citat ur en bok från 2003 som kort och gott heter ”Vita Viner”: ”Rent teoretiskt går det åt cirka 14 miljarder korkar av naturlig storlek (för 75 cl flaskor) då pyramiden har en volym på 2.6 miljoner kubikmeter”.
Jösses!
Fortsätt gärna att maila in frågor, använd länken nedan som heter ”Våga Fråga” – och kom ihåg att ingen fråga anses för simpel, tokig eller irrelevant – alla kan vi lära oss något nytt, om än av det enkla.
Nu går jag tillbaka till min sommarbok … och här nedan får du några sköna tips på bra sommarviner