Sommartid. Smakar på ordet och känner genast hur det landar bra i såväl kropp som själ.
Sommartid innebär också att vi flyttar ut mycket av vårt umgänge och sällskapsliv till gräsplättar, stränder, gläntor, altaner och andra ställen där stolar, filtar och andra attiraljer strös ut – för här ska det ställas till med picknick!
Förutom alla godsaker som packas ner i korgar och kassar så planeras det förstås även i dryckesväg, och där det förr mest blev några öl och billigt vin till den grillade kycklingen och kladdiga potatissalladen så är vi idag tack och lov mer fantasifulla och vågar dessutom plocka med finviner ut till den lummiga parken för att rama in stämningen och tillfället på bästa sätt.
Jag har fått några mail från er om tips på bra viner – och även andra frågor som berör temat pickninck:
Jesper Bengtsson från Halmstad undrar om det påverkar vinet nämnvärt ifall man häller över sitt boxvin i plastflaskor för att slippa släpa med sig en hel 3-liters kartong varje gång man ska ut. Svaret är väl, njaee – det beror nog främst på vilken typ av plastflaska du menar och hur länge du vill förvara vinet där. Om du hällt upp det vin du önskar ta med i en vanlig sportdrycksflaska eller PET-flaska strax innan ni går ut och vinet förvaras i korgen eller kylväskan ska det inte vara några större problem.
Eventuell värme och solexponering kan förstås göra att vinet inte mår särskilt bra, och beroende på plastflaska så kan det även ”ta smak av” plasten. Jag förstår tanken med att inte ta med hela boxen ut, men varför inte köpa snygga glasflaskor av typ ”mjölkflaskemodell” där korken är traditionell med gummi och grimma – i dessa mår vinet fint och det ser dessutom snyggt ut på picknickbordet.
Linda Björkman från Södertälje funderar på om det går bra att lägga isbitar i all slags vin för att kyla drycken när man sitter ute i solen.
Svaret där är att isen i sig inte påverkar vintets kvalitet – visst kyls det ner och är vinet dessutom vitt eller av rosékaraktär kan en isbit pigga upp vinet när temperaturen stigit avsevärt och vinet börjar kännas jolmigt. Även lättare röda viner från till exempel Bardolino och Beaujolais kan må bra av en isbit om vinet upplevs för varmt. Det som påverkas är hur du upplever fruktigheten, syrligheten och eventuell strävhet om vinet är rött. Är vinet dessutom av torrare karaktär kan isbitar i vissa fall göra att vinet upplevs blaskigare och beskare. Antalet isbitar är förstås också viktigt – börja med en och utöka till två om du tycker det behövs. Skickar du ner halva ishinken i vinet kan du lika gärna dricka vatten för att släcka törsten …
Mousserande viner tycker jag själv inte känns bra med isbitar i, om det är inte är framställt för just detta. Det finns i dag champagner typ Moët & Chandon Ice Impérial som är avsett för att stoppa några isbitar i – då är vinet av demi-sec karaktär, det vill säga med lite mer sötma i än vanlig brutchampagne. Ett säkert råd är att ha en kylväska med sig och ställa den i skuggan. Låt vinflaskan ligga kvar där mellan serveringarna, häll inte upp fulla glas utan anpassa till hur mycket du vill dricka till din aperitif eller mat, fyll därefter på allteftersom. Det finns idag tuffa wine cooler-väskor som rymmer en vanlig 75 centiliters vinflaska – sådana håller kylan förvånansvärt länge om de får stå skuggigt.
Martin Nilsson i Uppsala undrar om det är lagligt att dricka vin varsomhelst – till exempel på rastplatser eller skogsgläntor och andra allmänna platser där en picknick kan dukas upp. Svaret är nej, det är det inte – däremot varierar det från kommun till kommun i vilka områden, och eventuellt under vilka tider, det är förbud mot alkoholförtäring på offentlig plats. Är du osäker är det bästa att kontakta den kommun där du bor eller besöker innan du drar igång kalaset. Polisen har faktiskt rätt att både beslagta dryckerna och utfälla böter om det skulle bli aktuellt. Mitt tips således är att ha koll och framförallt sunt förnuft.
Summa summarum: Njut av sommaren, semestern, solen och sällskapet. Självklart ska det planeras för olika typer av picknicks och nedan följer några bra tips på viner att ta med till läckerheterna du tänkt äta eller bjuda på – men först en chans att vinna lite biobiljetter!
I helgen som gick hade filmen Saint Amour svensk biopremiär, en film med Gérard Depardieu i en av huvudrollerna. Filmen beskrivs som en fransk Sideways – vilket innebär att vin och relationer står i centrum. Saint Amour är en charmig och vacker liten komedi om en far och hans vuxna son, och där kommunikationen dem emellan kanske inte alltid varit enkel. Frågor om livet, kärlek och lantbruk avhandlas när de båda bestämmer sig för att med taxi resa runt i Frankrike bland vingårdar för att reda ut huruvida sonen ska överta faderns livsverk, familjefarmen. En enkel och typiskt ”manligt kärv” historia där vyerna från fransk landsbygd och storstad är väldigt inspirerande. Dessutom får vi stifta bekantskap med fina viner – Saint Amour är som du kanske vet ett av Beaujolais tio Cru:n – bara en sån sak! Läs mer om filmen här
Vill du vinna 2 biljetter till filmen ska du svara på dessa frågor:
1. Vilken druva används till de klassiska röda vinerna från Beaujolais?
2. 1991 blev Gérard Depardieu nominerad till en Oscar för bästa manliga huvudroll, vad hette filmen?
3. Vad kallas Frankrikes nationalsång?
Maila ditt svar till Michael Anderquim senast 29 juni och glöm inte att skriva ditt namn och adress.
Denna Piemonte Barbera Organico 2014 från producenten San Silvestro är resultatet av handskördade druvor som jäst med den naturliga jäst som finns i druvskalen. Detta ger en härligt fruktig doft och smak där inslagen av blåbär, plommon, viol, bigarråer och skogshallon är påtagliga. Läckert rubinröd i sin färg, elegant silkig i munhålan och med dämpade tanniner som istället låter fruktigheten göra sitt i smakmatchningen. Bra syra som arbetar fint mot grillat och chark. Är det spontanpicknick som arrangeras och hämtpizzan utgör maten är detta vin alldeles förträffligt som dryckesval. Låt serveringstemperaturen landa vid 14-16 grader.