Det går inte att komma ifrån att Rhône-viner är lite säsongsviner. Även fast jag själv inte gillar begreppet säsongsviner. Varför jag inte gillar begreppet vet jag faktiskt inte. Jag älskar ju ordet säsong när det gäller mat men kan som sagt haka upp mig när det gäller vin.
Hur som helst, nu är det höst och då dricker jag gärna viner från norra Rhône. Södra Rhône är mer ett sommarvin för mig, grill och GSM (grenache, syrah och mourvèdré) gillar liksom varandra. Men nu går vi in i hösten och då är det norra Rhône som gäller.
Vad är då norra Rhône? Och är det som vad skiljer norra Rhône från södra Rhône?
Först och främst finns det en klimatskillnad mellan norra och södra Rhône. Södra Rhône har ett medelhavsklimat medan det i den norra delen är ett milt kontinentalt klimat. De druvor som odlas är också olika i norr respektive söder. Lite slarvigt uttryckt kan man säga att i norra Rhône gör man röda endruvsviner på syrah. Medan man i söder blandar flera olika druvor, där den röda druvan grenache är dominanten. När det gäller de vita vinerna i norr så gör man dem på druvsorterna marsanne, roussanne och viognier.
Idag väljer jag dock att fokusera på röda viner från norra Rhône då det är viner som jag tycker passar höstens mat. En Boeuf Bourguignon och en rejält smörad potatispuré tillsammans med syrah från norra Rhône är magiskt. Eller varför inte en entrecote med pommes och tryffelmajjo tillsammans med en Côte-Rôtie, fantastiskt gott!
På kartan befinner vi oss då mellan Lyon och Montélimar. Det tvistas lite om när det börjades odla vin i denna del av Frankrike. Vissa hävdar att fenicierna odlade vin här redan 500 år f.Kr. medan andra säger att det började odlas vin i denna region runt 50 år f.Kr. Hur som helst så har det odlats vin här riktigt länge. Under en period på 1800-talet ansågs viner från norra Rhône vara de främsta i värden. Då köpte slotten i Bordeaux vin från norra Rhône och blandade i sina egna viner för att kvaliteten skulle bli bättre.
Syrahdruvan har troligtvis sin hemvist i denna del av världen. Det som karakteriserar syrah är dess doft av mörk frukt, peppar, svarta oliver, lagerblad och rökt chark. Av de åtta appellationer som finns i norra Rhône så gör fem av dem rött vin.
Côte-Rôtie är en lite appellation på 200 hektar men gör några av världens absolut främsta viner. Vinodlingarna som ligger här är några av Frankrikes absolut brantaste. Dessa branta sluttningarna gör att druvorna får perfekt exponering mot solen, vilket gör att druvorna mognar väldigt väl. I Côte-Rôtie är det tillåtet att använda upp till 20% av den gröna druvsorten viognier i sina röda viner. En aromatisk parfymerad och kryddig druva. Oftast används inte mer än 5-10% men det ger ändå en tydlig karaktär åt vinerna.
Till ytan är Saint-Joseph en av de större appellationerna, 700 hektar, och kanske det område som är mest spännande då det händer väldigt mycket i detta område. Det är även det område där det kan skilja mest i kvalitet. Detta beror mycket på att området vuxit väldigt mycket de senaste 45 åren. Vinerna från Saint-Joseph är oftast lite lättare i karaktären men kan ibland påminna lite om vinerna från Côte-Rôtie.
Cornas är en liten appellation på 75 hektar som blev officiell appellation 1938. Här odlas druvorna i terrassodlingar och mognar ordentligt. Vinerna är rustika, mörka och fylliga. De görs på 100% syrah och behöver tid i vinkällaren för att komma till sin rätt.
Hermitage är den andra appellationen i norra Rhône som gör viner av absolut högsta kvalitet tillsammans med Côte-Rôtie. Hermitage är en kulle som omfattar 130 hektar vinodlingar. Vinodlingarna ligger på sydsluttningen av kullen vilket gör att syrahdruvan får perfekt solexponering. Vinerna från Hermitage är kraftigare och fylligare jämfört med de lite mera eleganta vinerna från Côte-Rôtie.
Appellationen är 1020 hektar och ligger runt Hermitage-kullen. De röda vinerna är till största delen gjorda på syrah. Även om det här får vara upp till 15% av de gröna druvorna marsanne och roussanne precis som i vinerna från Hermitage. Vinerna påminner mycket om vinerna från Hermitage men är lite lättare i stilen och klarar inte av lagring lika länge som de från Hermitage.
Vintips norra Rhône
Stram, ren syrahfrukt. Mörka bär, blåbär, björnbär, bacon och lite mosade svarta oliver. Lägg till de typiska kryddorna lagerblad, peppar och en rökig mineralkänsla. I munnen är vinet elegant, nästan lite josigt med doftpaletten som återkommer i smaken.
Aromatiskt med en mörkfruktig doft, där björnbär, mogna blå plommon dominerar. Det rökta sidfläsket och nymalda pepparn finns där som sig bör. Ett vin som är oerhört gott att dricka nu men kan ligga i källaren länge om så önskas.
Doften är kraftig och kryddig nästan som att dofta på en mustig köttgryta. Bacon, lagerblad, mörka mogna blåbär och björnbär. Trots denna doftbomb så har vinet en slank och lite saftaktig känsla i munnen.