HEM

Sill + Vin = Kärlek eller Skräck?

Det råder påsktider, vilket innebär att de flesta av oss på ett eller annat sätt sätter oss till bords med vänner och familj. Vi tycker om att fira när det kommer till storhelger och självklart så erbjuds både mat och dryck i traditionella och kanske lite överraskande versioner. Jag tänkte denna gång fokusera lite på sillen … denna kameleont i påskbuffén.

Att öl med sin utomordentliga kolsyra, humle och beska gifter sig fint med sillen vet vi, och att snapsen med sina olika kryddningar är en förförande kamrat är också känt, men hur är det egentligen med vin och sill i kombination? Det är som du säkert vet inte helt enkelt att matcha vin med sill då den med sin sälta, sötma, syra och umami-dräkt gärna uppträder i olika skepnader tillsammans med lag och såser.

Kort sagt – det kan bli rena rama katastrofen om man inte hittar rätt vin.
Ett strävt och fatlagrat rött vin till matjesillen kan få vilken påskkärring som helst att störta till marken i raketfart mot ond och bråd död. En elegant och stilsäker chablis till krämig curry- eller senapssill får smaklökarna att kasta in handduken och säga upp kontraktet för all framtid. Skickar du dessutom in äggen (utan majonnäs) och den råa löken i bilden kan apocalypsen vara närmare än du anar…

Men det går att hitta lyckade lösningar utan att skrämma bort varenda gäst runt bordet – du får bara ha lite koll på ”krut & syra” som en kollega till mig uttryckte det då vi för något år sedan träffades över ett sillbord tillsammans med olika viner. Allt i syfte att hitta lyckade kombinationer. Jag kan säga som så, att jag har nog aldrig befunnit mig så högt och samtidigt så lågt på min smakbarometer som den gången. En del kombinationer gick bara inte att hantera, det var till och med så att sillen själv gav upp och protesterade högljutt vissa gånger.

Jag kommer särskilt ihåg Brantevikssillen som erbjöds ett bråkigt Barolovin – jag tror på riktigt att jag såg liemannen djupt i ögonen, och när den feta rödlök- och vitlöksillen med sin trögflytande gräddighet kastades in i munnen ihop med en fatlagrad Chardonnay från Buena Vista i Kalifornien, så trillade jag bokstavligt talat av stolen i ren skräck.
Jag har aldrig smakat något så horribelt sedan min mormor en påsk för länge sedan serverade malörtsbitter Rosita till påsktårtan.

Vi kom i allafall fram till några riktigt läckra kombinationer som jag sedan dess faktiskt brukar bjuda vänner och familj på – och det höjs både ögonbryn och vinglas runt bordet då det upptäcks att 1+1 ibland faktiskt blir 3. Du hittar dem bland vintipsen här nedan. Så glöm inte att ”friskt vågat är hälften vunnet”, låt gärna vinet få bekanta sig med sillbordet i påsk och i slutänden är det trots allt bara du själv som kan avgöra vad du tycker är gott eller inte.

Glad Påsk

vgsomm-pask

Turckheim Pinot Gris Réserve
2023
Turckheim Pinot Gris Réserve
Det är som sagt inte en enkel match att kombinera inlagd sill och vin – men med lite finess, eftertanke och planering så kan man guida smaklökarna rätt bra trots allt. Betänkt redan från början att det inte finns ETT vin som passar till hela den bukett av inlagda sillar som presenteras på ett påskbord, utan det gäller att välja ut matchningen.

Alsacevinerna med sin friska syra, tydliga frukt- och blommighet samt lite ”fetare” känsla skär ofta som en bra spjutspets genom det salta och feta i sillinläggningen. Är det en lite kryddigare sill så passar Pinot Gris Réserve 2014 från Cave de Turckheim finfint där dofter och smaker som honung, päron och lite persika lyfter fram en spännande eftersmak och vitpeppartonen i vinet leker tafatt med svartpepparkornen i sillinläggningen.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
117 kr

Gewürztraminer Vendages Tardives
2013
Gewürztraminer Vendages Tardives

En annan kamrat från Alsace som står upp fint mot sillens alla smakkaraktärer är den druvaromatiska Gewurztraminern. Med sin lite oljiga, kryddiga, fruktigt blommiga, nästan parfymiga doft- och smakdräkt så kan man hitta riktigt bra smakupplevelser bland sillutbudet.

Jag väljer att låta sötman i vinet träda fram än mer i detta fall genom att välja en Bestheim Gewurztraminer Vendanges Tardives 2013 – vilket betyder att druvorna skördats extra sent – det vill säga de får hänga kvar på klasen längre för att uppnå högre fruktsockerhalt, en del druvor får även angripas av Botrytis för att ge den rätta balansen och smakkaraktären. Detta ger vinet en utmärkt skjuts in i matchen mot till exempel matjesillen där fetma, krydda och salt- & sockerkänsla från spadet gifter sig fint med vinets fetare fruktkänsla och lite högre restsötma.

750 ml - 13.00% -
299.00 kr

Rotari Rosé
2019
Rotari Rosé
Kan man dricka rosé till sill?
Jodå, det går bra förutsatt att vinet har en hög och frisk syrlighet samt frukttoner som speglas i sillens inläggning. Vill du prova något riktigt spännande så kan faktiskt ett mousserande rosévin vara en oväntat bra smakkamrat!

Serveras det svartvinbärs-, lingon- eller rödvinssill på bordet passar till exempel en Rotari Rosé 2010 från italienska Alto-Adige DOC Trentino utmärkt. 36 månader på jästfällningen ger vinet hög fin syra, en frukt och brödighet där toner som blodapelsin, smultron, citrus samsas med brioche och nötter. Lång elegant eftersmak där beskan och syra stretar på bra mot sillens salta, syrliga och kryddiga smakexplosioner.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
139 kr

La Rioja Alta Gran Reserva 904
2015
La Rioja Alta Gran Reserva 904
Okej, det är klart att det inte enbart erbjuds sillrätter i en påskbuffé, även lammet tillhör de mer självklara inslagen så jag kan inte låta bli att tipsa om ett i mitt tycke nästan ultimat vin till ett lamm som är späckat med vitlök och persiljesmör – bryn gärna lätt i smör och rosmarin innan det skjutsas in i ugnen för att få sin läckert rosa färg.

Denna La Rioja Alta Gran Reserva 904 från år 2004 är med sin kraftfulla, men ändå lite runda och silkiga karaktär en utmärkt partner till lammet. Frukten och kryddhettan samsas med fatet och den touch av läder som valsar runt i näsan gifter sig fint med dofterna från tallriken. Lång elegant eftersmak där även den klassiska vanilj- och cedertonen framträder på bästa sätt. Jag tror till och med att påskalammet skriver under på att detta är ett av de bästa sällskapen att hamna i.

750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
945 kr