HEM

Vin & Vernissage

Vin är konst, konst är vin.

Jag besökte Fotografiska i Stockholm nu i helgen för att titta på Erik Johanssons fantastiska fotokonst i utställningen ”Imagine: Created Reality”. Fotografiska har rustat upp hela sin övervåning och breddat upp ytorna för deras café, bar- och restaurangavdelning med hela panoramautsikten mot Skeppsholmen som extra bonus. Riktigt smakfullt – och riktigt smakfullt var även att det erbjöds genomtänkta och bra viner som ackompanjemang till konstupplevelserna. Hatten av för de dryckesansvariga och till servitrisen Sara som valde vinerna till vår brunch.

Mitt sällskap kom att börja prata om vinets roll i konstsammanhang och att det sedan urminnes tider fungerat som bränsle och kraftkälla för oräkneliga konstnärer. Vin har även en central roll då det gäller att visa upp konst, det hälls upp i alla sorters glas vid vernissager, mingel och andra tillställningar där verk ska presenteras och hyllas.
En stämningshöjare helt enkelt och kanske ett verktyg att mejsla upp kritiskt granskande ögon. Jag gillar det, däremot kan jag sakna den konst där själva vinet hamnar i fokus, där vinet får utgöra motivet och vara ”la pièce de résistance”. Det finns ju mycket fotoböcker, affischer och annat med teman om allt från tapetmönster till brödrostar, djur, bilar och frisyrer. En vinflaska, en vackert utformad vinetikett, reklamposters från förr i vintagestil, miljöer där vinet odlas, fantastiska personporträtt av de som arbetar i vingården, historiska platser, upphällda viner i vackra glas, vintunnor, dramatiska vinkällare … ja, jag skulle kunna fortsätta länge här. Jag skulle verkligen lägga bra pengar på en läckert designad fotobok där vinet hamnar i kameralinsen. Notera att jag menar fotoböcker, inte böcker skrivna OM vin där enstaka fina bilder finns, inte heller menar jag de väggkalendrar som ibland hittar till våra butiker och jag menar heller inte de gånger då ett glas, vin eller en flaska i bistromiljö målats på canvas – utan estetiska snygga coffeetable-böcker fyllda av konstnärliga bilder där jag kan låta blicken vila medan jag snurrar, sniffar och njuter av mitt utvalda vin för stunden.

En uppmaning är på sin plats känner jag: Kom igen alla fotografer, designers, illustratörer, konstnärer med flera – är det inte dags att låta inspirationskällan få agera supermodell framför era kameror eller stafflier?

vgsomm-vernissage
Vintips utmärkta till vårens vernissager och mingel med tillhörande anekdoter:

Domaene Gobelsburg Kamptal Grüner Veltliner
2023
Domaene Gobelsburg Kamptal Grüner Veltliner
Vitt vin på vernissage är alltid populärt och denna Domaene Gobelsburg fick vi i glaset vid en privat tillställning i Wien där en fotokonstnär visade upp sina alster. Det ska sägas direkt att vi inte kände vare sig galleriägaren eller fotografen – men eftersom dörren var öppen så smet vi in och tog del av tillställningen. Bilderna gick i svart/vitt tema och motiven gick ibland att skönja, andra gånger fick fantasin göra sitt till. Sällskapet serverades bland annat tjusiga skaldjurssnittar och en österrikisk ”fiskboll” där citrus, örter och vitpeppar var väldigt framträdande. I detta fall så passade bjudvinet som hand i handsken, det kändes som någon tänkt till. Att det dessutom rådde sommartemperatur utanför gjorde att vinet fick en svalkande funktion då det serverades avkylt och dessutom smakfullt presenterades i vinkylare i väntan på att bli upphällt i glaset. Trots att sällskapet i alla fall uppnådde närmare 75 personer i antal så serverades det direkt ur flaskan och inte upphällt i förväg ”i väntan på”… med risk för jolmig temperatur och avtrubbad fräschör. Stiligt, elegant och läckert blev således helhetsupplevelsen från denna ”artcrashing” – och till min glädje så återfann jag även vinet här hemma på våra Systembolagshyllor.
Dock funderar jag fortfarande på vad fotografierna egentligen föreställde.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
125 kr

Château L'Ermitage
2015
Château L'Ermitage
Här har vi ett vin som för mig alltid kommer vara förknippat med konst och vernissage. Jag bodde i Örebro under en tioårsperiod på 80/90-talet och kom där att lära känna en kille med konstnärsambitioner. Visst målades det och skapades i den lilla ateljén – men inga tavlor hittade någonsin vad jag vet ut därifrån. Tills en dag då han helt sonika hyrde en lägenhet som stod tom och där hängde upp några av sina alster. Inbjudningar och annat införsäljande var inte så himla viktigt utan stor tilltro gavs åt ”the word of mouth”. En liten handskriven lapp nere vid entrédörren sattes upp och sedan spelades franska chansoner i hela trapphuset. Däremot hade han lagt stor vikt på bjudvinet. Det fanns tre kriterier: Inget billigt tjafs, inget surt rött vin som får ansiktet att dra ihop sig till ett russin redan vid första zippen och vinet skulle komma från Bordeaux. Vernissagedagen kom och jag gick väl mest dit för att jag tyckte lite synd om honom då jag var rädd att detta skulle komma att bli ett gigantiskt fiasko, men samtidigt ändå med viss tillförsikt om att man aldrig riktigt kan veta … Utfall?

Tja, vi kan summera som så att efter tre timmar hade en besökare tittat in förutom mig, en gammal farbror som undrade över vem som spelade den höga musiken.
Så när två kulturtanter som sett lappen i entrédörren plötsligt dök upp såg konstnären sin chans. Något överförfriskad då han under dessa tre timmar druckit ur nästan två flaskor på egen hand gav han dem en privat visning av sina alster. Det slutade med att polisen dök upp då den ena kvinnan rusat ut i vild panik efter att konstnären tagit henne på brösten i sin iver att lätta upp stämningen lite. ”Det är ju för fan vernissage, var lite spontan”, var hans enkla förklaring till tilltaget.
Detta har gjort ett oförglömligt avtryck i min värld och jag kommer även ihåg att vinet den eftermiddagen kom från Bordeaux, från Listrac-Medoc och Château L´Ermitage.
Han sålde inte en enda tavla … men jag vet att han flyttade till Paris kort därefter.

750 ml - 13.5% -
159 kr

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut
Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut
Jag får ofta frågan om vilket bubbel som kan passa som mingeldryck – oavsett tillställning. Eftersom det många gånger är den egna plånboken som får lov att styra dryckesvalet så landar det ofta i billiga boxviner eller tvivelaktigt bubbel i stil med ”vit bordershopsaft körd i en Sodastream”. Det är lite synd, då ju faktiskt en stor del av själva poängen med att bjuda på vin vid en vernissage eller ett mingel ÄR att kicka igång stämningen, att öppna upp sinnesbanken och ställa in upplevelsekompassen på temat för kvällen.
Det slarvas ofta i mitt tycke, så jag brukar ge dem denna champagne som tips.
Beaumont des Crayères återfinns i hjärtat av Champagne, i staden Epernay och är ett kooperativ där 250 odlare gått samman för att kunna hålla priserna nere på marknaden. Deras Grande Réserve Brut har vunnit flera priser och medaljer för sina finfina cuvéer. Torr, frisk och med en läcker mineralton tillsammans med rostat bröd, röda äpplen och nougat. Perfekt till aperitifen och snittar som tilltugg.
Utmärkt vernissagechampagne till billig peng, och en garanterad kvalitetshöjare på hela evenemanget.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
299 kr