HEM

Viner att lagra?

”Kan alla viner lagras”?
”Finns det bra Bourgogne-viner att lagra som kostar under 500 kronor, eller måste de kosta över 1000 kronor flaskan”?
”Har du några bra tips på franska viner som håller för lagring 10-15 år”?
”Hur ska jag tänka om jag har ett vin som är tänkt att öppnas först på min 50-årsdag, det vill säga om 25 år”?
”Vi ska resa runt i Frankrike i sommar med egen bil och vill få lite tips på viner att ta med hem och stoppa undan”.

Där är några av de frågor som ni har skickat in till vår ”Våga Fråga”-funktion här i spalten. Fantastiskt kul att ni tar tillfället i akt, och jag tänkte denna vecka ägna fokus åt några av frågorna som rör lagringsbara viner från Frankrike under 500 kronor.

Att lagra ett vin innefattar en rad olika frågor som man bör ställa till sig själv innan inhandlingsplanen görs upp och plånboken öppnas. Inledningsfrågan bör till exempel vara i stil med: ”Vad är syftet med min lagring”? Med det menar jag om syftet är att du vill följa ditt vin och vinets utveckling som det är tänkt innan öppnandet, eller om vinet kanske är en investering rent ekonomiskt, det vill säga tänker du sälja det vidare i en framtid? Är syftet att lagra för att ett speciellt tillfälle i livet ska inväntas? Är de lagrade vinerna mer att se som troféer och souvenirer från diverse resor som gjorts? Eller är det helt enkelt så att du funderar på att lagra viner för att du faktiskt är genuint intresserad och förstår vilken skattkista med flytande magi du har tillgång till när du väl insett att tiden är mogen för själva öppnandet av flaskan?

De fyra T:na

Du bör även bli klar över vilka viner som faktiskt klarar en lagringsperiod, många gånger köper man vin och stoppar undan för att när det är dags att plocka fram dem upptäcka att ”bäst-före-datumet” passerat för länge sedan, om det ens var ett vin tänkt att sparas. De flesta viner som köps via Systembolaget klarar 1-2 år i vinförrådet, men blir heller inte bättre av den lagringen. Jag erkänner själv att jag gjort misstaget att köpa på mig många unga viner från till exempel olika resor och vingårdsbesök, bevisligen tänkta att konsumeras unga, fräscha, friska och fruktiga – inte trötta, smaklösa och komplexa som blev resultatet av att jag inte ville öppna den och förstöra själva semesterminnet. Hur jag ska lagra mitt vin är också en bra fråga att ha svar på. Vinkyl eller vinskåp? Hemma eller hos professionell vinkällarmästare? Ljud och ljus, vibrationer och hyllmaterial. Temperatur, liggandes eller ståendes? Frågor som det finns all anledning att återkomma till framöver.

Lycka till och glöm inte de fyra T:na som en vinsamlare måste ha med sig: Tålamod, Tillit, Tajmning och en smula Tur, för du vet trots allt inte om lagringen varit lyckad förrän den dagen du väl släppt ut ”anden i flaskan”!

lagra-bild

 

Lagringsbara franska viner:

Biecher & Schaal Riesling Grand Cru Kastelberg
2014
Biecher & Schaal Riesling Grand Cru Kastelberg
Alsaceviner med Grand Cru-status och med sin ofta påtagligt höga syra brukar ha en bra lagringspotential. Denna riesling är redan i dag stor i sin doft, kraftfullt presenterandes både mineral och mjuk fruktighet. Ung i sitt syrafyrverkeri, druvtypisk med en liten hetta i slutfinishen som med 4-5 års lagring kommer tämja sig tillsammans med att frukten öppnar upp sig än mer. Jag lägger själv undan några flaskor i väntan på …
750 ml - 13.50% -
149.00 kr

Côte Chalonnaise Guy Chaumont
2011
Côte Chalonnaise Guy Chaumont
Det är klart att röda viner från Bourgogne har massor av lagringsmöjligheter i sig, och det går att hitta fin Pinot Noir som inte behöver kosta tusenlappar och ha Premier- eller Grand Cru status. Denna Guy Chamont från 2011 och Côtes Chalonnaise är ett fint exempel på detta. Ekologiskt odlad, fin och elegant att dricka redan i dag med sin välintegrerade körsbärston och fat, men med 5-10 år i lagring så finns potential att vinet utvecklar en mognare och mer komplex ton och som skapar en större känsla i hela vinet. Då prislappen landar på 191 kronor per flaska så är denna utmärkt att köpa i ett kolli om 6 flaskor, då kan du själv följa utvecklingskurvan med jämna mellanrum – det är också ett bra sätt att lära känna ett vin och en vinstil då du satsar på lagring.
750 ml - 12.50% -
192.00 kr

Domaine La Fourmone le Fauquet
2014
Domaine La Fourmone le Fauquet
Ett ypperligt vin från Gigondas, Côtes-du-Rhône som vi presenterade i Veckans Klonk för inte allt för länge sedan. Som du kanske kommer ihåg så mötte vi där ett kraftfullt och lite bångstyrigt vin som med sin markerade syra, sitt djupa omfång och lite alkoholdrivna stil ändå kändes påfallande ungt i frukt och de vegetativa tonerna. Gott när det fått öppna upp sig i en karaff eller större glas – men sannolikt väldigt spännande och större som vinupplevelse om 3-6 år.
750 ml - 14.00% -
219.00 kr

La Fleur de Haut-Bages Liberal
2012
La Fleur de Haut-Bages Liberal
En stiltypisk Bordeaux från Pauillac och andravin till Cru Classé Chateau Haut-Bages Liberal. — Dominansen av Cabernet Sauvignon är påtaglig, 80% närmare bestämt – djup och härligt mörkröd färg, plommon, björnbär, blyerts och viol i doften, och med smaknycklar där den mörka frukten stämmer väl med fat och tanniner. Fylligt och stort som det är – men har potential att öppna upp elegansen än mer på klassiskt Bordeaux-vis de närmaste 10 åren. Bra prislapp på ett fint vin!
750 ml - 12.50% -
300.00 kr

Dom Pérignon Blanc
2015
Dom Pérignon Blanc
Ska det ändå lagras vin går det inte att utelämna champagne. Att drycken lämpar sig utmärkt för lagring säger sig självt utifrån parametrar som kolsyra, terroir och historiskt kunnande kring lagring, källarvalv, temperaturer etcetera. Självklart ska ditt vinförråd eller vinkyl innehålla några väl valda champagner, och i jakten på prisvärda drycker att lägga undan kommer du säkert slitas mellan de stora namnkunniga pjäserna, de större kommersiella champagnehusen, de småskaliga och charmiga småodlarna och inte minst de för samlarna lite mer exklusiva Grand Cru och årgångschampagner som mynnar ut i svindyra prestigecuvéer och begränsade upplagor. Jag älskar att det finns den typen av spännvidd då det kommer till klass och KLASS.

Att spara på champagne är som att satsa på aktier – har man väl börjat är det svårt att sluta. Att placera läpparna mot ett glas vällagrad årgångschampagne och sedan låta drycken smeksamt fylla munhålan är som att återuppleva den första kyssen från sin älskade – ett unikt ögonblick där stjärnfyrverkeriet och elegansen för alltid etsar sig fast. Dom Pérignon 2006 bjuder på allt detta, nu och i många år framöver – 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir, 8 år på jästfällningen och på näsan är den lätt, fruktig och med en blommighet som övergår i karamelliserade toner, gula äpplen, rostat bröd samt en liten finish av lakrits. I smakpaletten är den silkigt komplex, lite ”stickig & kantig” där allt smälter ihop i ett litet beskare avslut som ger en känsla av mineral havsbris. Smakfull elegans redan nu och med potential att ”byta kostym” med 5-10 års omtänksam vila.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
2499 kr