Kan man säga att vin och fotboll hör ihop?
Krävs det samma precision i ett vinmakeri som i att genomföra en vältajmad frisparksvariant?
Försvar och anfallsstrategier, fungerar det på samma sätt när det gäller att hitta balansen mellan fat och frukt i ett vin? Hur publikfriande törs man vara i sin vinfilosofi utan att det sker på bekostnad av personlighet och kvalitet? Är varumärkesbyggande och den kommersiella imagen mer viktig än historia och tradition?
I dessa EM-tider är det lätt att frågeställningarna samlas där jag sitter och låter mig underhållas av såväl magnifika laginsatser (läs Island & Wales) som individuella spelarprestationer. Att ett fotbolls-EM också är ett gigantiskt skyltfönster för de spelare som både medvetet och omedvetet går i tankarna att omvandla sin stjärnstatus i nya kommersiella framgångar utanför fotbollsplanen är idag väldigt tydligt.
Vinbranschen lockar i dag fler och fler fotbollspelare – i dagsläget tjänar de stora spelarna så mycket pengar att de har råd att köpa etablerade vinslott, odlingar och egendomar där det redan produceras kvalitetsviner. Andra lånar ut sitt namn enbart i egensyfte att stärka varumärket JAG AB. Efter avslutad karriär är det idag viktigt att leva vidare via kommersiella produkter på marknaden. Parfymer, kläder, skor och klockor har alltid lockat och idag kan vi även lägga till fastigheter och vinslott på CV´t för imageprofil och private branding.
Mittfältseleganterna Andrea Pirlo (Milan & Juventus) och Andrés Iniesta (Barcelona) är i dag utbildade vinmakare med egna odlingar/bodegas parallellt med att karriärerna går mot sitt slut. Får du möjlighet så prova gärna Pirlo´s Arduro 2011 IGP Montenegro di Brescia, en fin Rosso Riserva där frukt o finess utvecklats snyggt över tid och kommer du över en Finca el Carril Paolo Andrea 2011 gjord på 100% Bobal med 12 mån lagring på franska barriquer så upptäcker du att även familjen Iniesta vet att göra bra viner.
David Beckham tillhör en av de mer skickliga då det gäller att utveckla sitt varumärke efter spelarkarriären – förutom att han investerar i allt från eget fotbollslag till pyjamasar så äger han även en vingård i Napa Valley. Än så länge väljer han att inte producera viner för kommersiellt bruk, utan låter vänner, familj och andra utvalda få smaka vinerna i väntan på att tiden, kunskapen och kvaliteten ska hålla samma status som varumärket Beckham. Världens kanske bästa spelare Lionel Messi har sedan något år lånat ut sitt namn via Leo Messi Foundation till den argentinska producenten Bodega Valentin Bianchi med fokus på Malbec och Torrontés-viner. Allt under namnet Leo och där etiketten är utformad som en matchtröja. En självklar succé i hemlandet då vinsterna från försäljningen går till olika välgörande ändamål för barn.
Vad gäller våra svenska stjärnor så är resultaten varierande, Glenn Strömberg har lyckats bra efter avslutad karriär i Atalanta genom sin profilering av matprodukter, däremot är väl hans vinsatsningar ingenting att lägga på minnet. Bättre har det då gått för till exempel Nils Liedholm och Ronnie Hellström som faktiskt på olika sätt blivit framgångsrika även inom vinbranschen.
Hur kommer det se ut i framtiden?
Det handlar förstås mycket om en kombination av tajming, PR-strategi, management, marknadspositionering, varumärkesbyggande och sunt förnuft – det gäller att investera rätt både under och efter sin karriär. Jag tror till exempel att det bara är en tidsfråga innan Cristiano Ronaldo utökar sin produktportfölj med utsökta Madeiraviner.
Vår egen Zlatan Ibrahimovic då? Ja, än så länge är det nog inte aktuellt och jag vet inte hur hans egna vinintresse ser ut, om det ens finns något, men ”The ultimate cool” vore om han i framtiden köpte loss ett av prestigeslotten i Bordeaux … bara för att han kan …
Vintips i stil med en 4-4-2 uppställning